Delen

15 augustus 2017

In de zomer op expeditiecruise naar Spitsbergen

Blank
Door: Gemma Hanrath

Begin augustus mocht ik voor Tico Reizen op expeditiecruise naar Spitsbergen, dus vloog ik bepakt met een tas vol dikke sokken, thermo ondergoed, sjaal en wanten, naar het grootste eiland van de Svalbard archipel. In de winter blijft de zon hier maandenlang weg en worden de eilanden omringd door ijs, maar vanaf mei worden de dagen langer, het ijs minder en komen de natuur (en de eilanders) weer tot leven; tijd voor een bezoek!

IJsberen, walrussen en rendieren!

Misschien zijn dit niet de dieren waar je wekelijks aan denkt tijdens de zomermaanden in Nederland.. Toch zijn dit dé maanden voor een bezoek aan het noordpoolgebied en een kennismaking met deze ongelofelijk mooie wereld vol walrussen, ijsbergen, gletsjers, papegaaiduikers en ijsberen.

Blank

Je kunt Spitsbergen op verschillende manieren verkennen, maar door het ontbreken van een wegennet ben je op de eilanden zelf erg beperkt in mogelijkheden. Ik ben daarom met een expeditieschip op pad gegaan en heb een mooie 10 dagen aan boord van de Ortelius (een van de Oceanwide Expeditions schepen) verbleven. De Ortelius is een stoer schip met 53 eenvoudige, maar prima hutten met fijne bedden en een bijna even groot aantal bemanningsleden. Het is altijd spannend met wie je deze dagen letterlijk zit opgescheept, maar de 117 andere passagiers zijn een divers en gezellig gezelschap waarbij de jongste deelneemster 7 jaar is en de oudste in de 70. We hebben allemaal hetzelfde doel: zo veel mogelijk mooie natuur & bijzondere dieren zien. Bij het verlaten van de haven valt het mobiele bereik voor iedereen weg wat direct een rust en stukje extra oog voor de omgeving betekent.

Blank

De komende dagen zet de crew alles op alles om ons een zo volledig mogelijke ervaring te bieden. Iedere dag worden we met een vriendelijke "gooood morning my dear polar explorers" gewekt om hierna te ontbijten. De meeste ochtenden en middagen staan mooie tours op het programma. Nooit verplicht, maar je mist altijd wel iets als je een keer niet mee gaat. Tijdens vele zodiactrips heb ik in stevige, rubberboten ijsberen, walrussen, gletsjers en ijsbergen van dichtbij gezien; wat een ervaring! Gelukkig staan er ook landingen op het programma zodat het goede eten nog een beetje kan worden afgewisseld met wat beweging! Bij iedere wandeling werd de groep opgesplitst en wordt de keuze geboden deel te nemen aan een kort rondje, een medium wandeling (ideaal voor liefhebbers van fotografie) en een langere hike voor de mensen die wat meer kilometers wilden maken. Dit werkte uitstekend en zorgde voor veilige (altijd onder een toeziend oog van de goed getrainde en bewapende staf) en soepele wandelingen voor ieder niveau.

Blank

Door de tours ben je je ontelbare keren aan het omkleden, maar op dag 2 heeft iedereen hier handigheid in gekregen en staan we allemaal binnen 5 minuten klaar voor een zodiactour - omgekleed en met camera's in de aanslag - wanneer er een "polar bear near a whale carcass" wordt aangekondigd! De meeste medepassagiers vonden de 14 (!) ijsberen die we onderweg hebben gezien het mooist, maar voor mij was de meest bijzondere ervaring het drietal humpback whales die op eigen initiatief onze boot kwamen verkennen.. De rust, elegantie, nieuwsgierigheid, kleuren en de enorme afmetingen van dit duo plus 'kleintje' die een meter van de boot zwommen: FANTASTISCH! (helaas wilden ze niet goed poseren voor de foto..)

Blank

Na 10 dagen helemaal om Spitsbergen heen gevaren te hebben, varen we de haven van Longyearbyen weer in en springt het mobiele bereik weer aan. Het walvis- en ijsbeer spotten is weer snel ingeruild voor het versturen van berichtjes, maar wat was het een bijzondere ervaring. Fantastisch en tot in de puntjes verzorgd door Oceanwide Expeditions: genoten!

Deze cruise rondom Spitsbergen is uiteraard al voor 2018 al bij ons te boeken!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat