Delen

15 februari 2023

Inspectiereis Namibië

Blank
Door: Gemma Hanrath

In november 2022 maakte reisspecialiste Gemma een inspectiereis naar Namibië. Met de geweldige natuur, sublieme accommodaties (allen luxe, zeer sfeervol en kleinschalig), een rijk dierenleven en avontuurlijke maar ook veilige manier van rondreizen past deze bestemming uitstekend binnen het portfolio van Tico. Tel daar de gastvrije en trotse Namibiërs bij op, en we zijn en blijven fan. Lees hier het verslag van haar reis:

Blank

Namibië staat al jaren, steevast in mijn persoonlijke top 3 van favoriete reisbestemmingen. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe lodges bijgekomen dus het was de hoogste tijd voor een nieuw bezoek. De komst van nieuwe lodges betekent in Namibië gelukkig nooit dat het volgebouwd wordt. Hoogbouw of grootschalige accommodaties zie je (buiten Windhoek en Swakopmund) nergens. Wat je wel aantreft in Namibië zijn eindeloze vergezichten, wilde dieren, woestijn en (waarom Namibië standaard in mijn top 3 blijft staan) geweldige accommodaties. Afrikaans, sfeervol, exclusief, intiem, fotogeniek, geweldige service, goede maaltijden (en drankjes) en veel interessante excursiemogelijkheden.

In november 2022 vloog ik (via Johannesburg) naar Namibië en daar wachtte me 2,5 week met een heerlijke 4WD Landcruiser over grotendeels ongeasfalteerde wegen. Het is altijd even wennen aan de linkerkant van de weg en het stuur rechts, helemaal met weinig tot geen ander verkeer op de wegen, maar het wende weer snel. Alhoewel ik doorgaans inspectiereizen voornamelijk alleen maak, had ik voor deze reis een lokale privéchauffeur als reisgenoot. Voor de 4.125 KM die we hebben afgelegd, de soms lange afstanden en mijn vele hotelinspecties was hij onmisbaar. Onderweg ben ik naast andere self-drivers ook veel mensen tegengekomen die een fly-in reis ondernamen. Met een Cessna vliegtuigje vlieg je in dat geval van lodge naar lodge. Ook een geweldige manier van rondreizen die we voor klanten graag verzorgen, ideaal voor wanneer je minder reisdagen hebt, maar wel veel wilt zien van het land.

Blank

De eerste week van mijn reis verbleef ik in de NamibDesert, de ca. 150 km brede woestijn langs de westkust van Namibië. Hier liggen de beroemde Sossusvlei duinen en de mooiste accommodaties van het land. Ik bezocht en verbleef bij de mooiste accommodaties. De lodges die er voor mij bovenuit sprongen waren: Sonop, Wolwedans, Kwessi Dunes, Sossusvlei Desert Lodge en de Desert Whisper. Allemaal geweldige lodges met hun eigen unieke aspecten, hun eigen sfeer, maar allemaal in die ongelofelijk mooie natuur die kenmerkend is voor dit gebied. Op onze website heb ik inmiddels alle favoriete lodges verwerkt in de reizen en arrangementen en zijn de onderlinge verschillen goed te zien en te lezen.

Blank

Ondanks het gevulde programma wilde ik ongelofelijk graag deze keer een ballonvaart maken in de omgeving van de Sossusvlei. Het is gelukt deze in te passen en wat was het geweldig! Het in het donker verzamelen en opblazen van de ballon is al een hele ervaring en het vroege opstaan waard. Snel en professioneel werd er door een man of 10 gezorgd voor 2 luchtballonen die klaar waren voor lift off. De volgende 60 minuten vlogen we over de woestijn en hadden we prachtig uitzicht op de andere ballon en de eindeloze duinen. We landde op korte afstand van het uitgebreide ontbijt wat uitgezet was midden in de woestijn. Ik was van begin tot eind zeer te spreken van Namib Sky Balloon Safaris, niet alleen door de geweldige ervaring, maar ook door de school die ze hebben laten bouwen en alle projecten die ze voor de gemeenschap hebben opgezet. Met het besef dat een deel van de kosten voor zoveel geweldige projecten wordt gebruikt, ging ik met nóg een beter gevoel terug naar de lodge.

Blank

Hierna stond de noordelijker gelegen kustplaats Swakopmund op de agenda. Het plaatsje zelf is geen enorm hoogtepunt van de reis geweest, maar het was een welkome, verkoelende stop na alle dagen in de woestijn. Ik heb er gewandeld over de boulevard, een teen in het ijskoude water gehouden, Duitse invloeden gezien in de architectuur en restaurants en weer wat meer mensen en verkeer om me heen gehad. Vanuit Swakopmund nam ik deel aan een Eco Desert Tour. Met veel oog en respect voor de dieren op zoek naar de Little 5 in plaats van de Big 5!

Blank

Hierna reden we via Cape Cross met honderduizenden Kaapse Pelsrobben en via diverse scheepswrakken aan de Skeleton Coast naar Twyfelfontein. Twyfelfontein is gelegen in Damaraland, bekend om de enorme granieten rotsblokken en de woestijnolifanten. Onduli Ridge en Camp Kipwe waren hier mijn favoriete accommodaties, beide vormen een perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van de omgeving. Het personeel, de excursies en de maaltijden bij Onduli Ridge waren geweldig. Tijdens het diner werd iedere avond gevraagd of ik graag binnen of buiten wilde slapen. Ik ging beide nachten voor buiten, want uniek. De deuren van de suite worden volledig geopend en het bed wordt naar het terras gereden zodat je (in dat geweldige bed) onder de sterren in slaap valt en vroeg in de ochtend door de vogels gewekt wordt. Ook in bij Kwessi Dunes heb ik een aantal nachten buiten geslapen en het blijft een ongelofelijk mooie en onvergetelijke ervaring.

Blank

Het laatste deel van mijn reis stond in het teken van Etosha National Park en de nabijgelegen Private Game Reserves Ongava en Onguma. Hier ligt de focus meer op het zien van wilde dieren en het maken van gamedrives. Onze inspectiereizen kennen vaak een lekker hoog tempo met veel verplaatsingen en een ambitieuze invulling van de dagen. Tijdens een reis als deze is het de kunst alle accommodaties waar ik verblijf optimaal te ervaren (dus inclusief het uitproberen van zo veel mogelijk excursies en faciliteiten), maar ook zo veel mogelijk uit bezoeken te halen. Regelmatig begonnen mijn dagen met een wekker om 6:00 uur en na een snelle koffie een scenic of game drive van een paar uur. Vroeg in de ochtend zijn de dieren op hun actiefst, dus een geweldig moment om tijdens een ochtenddrive met een enthousiaste gids door een prachtig gebied te rijden. Na terugkomst in de lodge wachtte overal een goed ontbijt. Normaalgesproken is dan het moment je even heerlijk terug te trekken in je kamer, een verkoelende duik te nemen of een boek te lezen in de lounge. In mijn geval was het doorgaans direct na het ontbijt tijd om mijn tas te pakken en richting de eerste inspectie van de dag te rijden. Na een uitvoerig bezoek door naar de volgende en daar (na een lunch) doorrijden naar de volgende inspectie en uiteindelijk de eindbestemming van de dag. Daar een prachtige wandeling met gids, drive, fietsen op fatbikes of paardrijden. Iedere lodge en ieder gebied kent zijn eigen mooie excursieaanbod. Wat ze allemaal gemeen hebben: tijdens een afternoon drive kun van de ondergaande zon genieten onder het genot van een heerlijke Gin Tonic. Een prachtig gebruik wat ze overal ter wereld in zouden mogen voeren ;). Na deze laatste excursie wachtte het diner. Lodges in Namibië bieden doorgaans diner aan in het eigen gezelschap, maar vragen sommige dagen of je het leuk vindt aan te schuiven aan een gezamenlijke tafel.

Blank

Het reizen in november bracht een klein risico met zich mee op buien. Het droge winterseizoen was net ten einde, de temperaturen worden warmer en drukkender en je loopt wat meer kans op een bui in november (al zal het zelden echt lang regenen in Namibië. Ik heb tijdens mijn reis af en toe een druppel gevoeld, maar dit mocht geen naam hebben.

Aan het einde van mijn 2,5 week rondreizen heb ik 32 van de mooiste, kleinschalige accommodaties van Namibië bezocht en 4.125 km gereden. Wat een genot en wat heerlijk om alle nieuwe ervaringen te verwerken in de Tico voorbeeldreizen en arrangementen. Alles staat fris bijgewerkt op de website en wat zou ik het geweldig vinden onze klanten dezelfde ervaring te bieden als mijzelf (het zij, met minder accommodatie bezoeken en kilometers).

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat