Delen

31 maart 2023

Inspectiereis Mexico

Blank
Door: Alexander Paalman

In oktober 2022 maakte reisspecialist Alexander een inspectiereis naar het zeer veelzijdige Latijns-Amerikaanse land Mexico. In zo’n 2,5 week bezocht hij de sfeervolle steden Mexico-Stad, Puebla en Oaxaca, en reed hij per huurauto een prachtige route via de deelstaten Yucatán, Campeche, Chiapas en Quintana Roo. Lees hier het verslag van zijn reis:

Blank

“Mexico, een bestemming die al heel lang op mijn wensenlijstje staat. Het land van eeuwenoude Mayatempels, kleurrijke dorpen, prachtige stranden en een fantastische keuken heeft me altijd al geïntrigeerd. Ik reis in zo’n 2,5 week door het zuiden van Mexico en bezoek de mooiste hoogtepunten van dit deel van het land.

Na een rechtstreekse KLM vlucht kom ik ’s avonds aan in Mexico-Stad, de hoofdstad van het land. Ik verblijf in het zeer comfortabele Four Seasons hotel in de wijk Polanco. Je vindt hier chique winkels, enkele van de beste restaurants van de stad en vele interessante musea. Het hotel ligt aan de ‘Avenida Paseo de la Reforma’, een van de belangrijkste en meest iconische straten in Mexico-Stad.

De volgende ochtend loop ik van het hotel via de via de Avenida Paseo de la Reforma naar het historisch centrum van de stad. Hier ligt Zócalo, het belangrijkste plein in het historische centrum van Mexico-Stad en een van de grootste stadspleinen ter wereld. Het plein heeft een rijke geschiedenis en is omgeven door indrukwekkende architectuur, waaronder de Kathedraal van Mexico-Stad en het Nationaal Paleis. Na uitgebreid te hebben rondgekeken in het historisch centrum breng ik een bezoek aan Roma en Condesa, twee trendy wijken in Mexico-Stad die bekend staan om hun Boheemse sfeer, architectuur en uitstekende restaurants. Roma heeft een rijke geschiedenis en staat vol met oude gebouwen en pleinen, terwijl Condesa bekend staat om zijn parken en Art Deco-architectuur. Het is er enorm groen en heerlijk rustig, je hebt absoluut niet het idee dat je in een miljoenenstad rondloopt.

Blank

Mijn volgende stop is Puebla, een zeer sfeervolle stad zo’n 140 kilometer ten oosten van Mexico-Stad. Puebla staat bekend om zijn rijke geschiedenis en koloniale architectuur. De stad heeft ook een culinaire reputatie en vele geroemde Mexicaanse gerechten vinden hier hun oorsprong, waaronder ‘mole poblano’ en ‘chiles en nogada’. Ik verblijf in Hotel Banyan Tree Puebla dat is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws pand. Het is zeer gunstig gelegen en je wandelt vanuit het hotel zo het historisch centrum in.

De volgende ochtend breng ik een bezoek aan Cholula, een kleurrijk plaatsje ten westen van Puebla. De absolute trekpleister van het dorp is de ‘Grote Piramide van Cholula’, een archeologische opgraving van wat ooit de grootste piramide ter wereld was. Helaas is het grootste deel van de piramide vergaan, of ligt nog onder de grond. Anno 2022 lijkt de piramide op het eerste gezicht meer op een heuvel met op de top de kerk ‘Santuario de la Virgen de los Remedios’. De Spanjaarden bouwde deze kerk in de koloniale tijd. Aangezien het tegenwoordig een historisch monument is, mogen ze de piramide niet verder uitgraven. Desalniettemin een interessante plek om te bezoeken!

Blank

Ik vervolg mijn reis naar Oaxaca, de hoofdstad van de gelijknamige staat in het zuiden van het land. Het ligt prachtig tussen de bergen en je vindt hier een rijke inheemse cultuur, koloniale architectuur en een bruisende kunst- en ambachtsscene. De stad is ook de bakermat van vele Mexicaanse lekkernijen, waarvan het drankje Mezcal (een soort van tequila) misschien wel de bekendste is. De kleurrijke huisjes, gezellige bedrijvigheid op straat en de algehele fijne sfeer zorgen ervoor dat Oaxaca naar mijn mening een niet te missen bestemming is tijdens een Mexico rondreis!

Blank

De volgende ochtend word ik opgehaald voor een dagexcursie waarbij ik de regio rond de stad ga verkennen. Allereerst rijd ik naar ‘Hierve el Agua’, een aantal versteende watervallen op zo’n 1,5 uur van Oaxaca. Er zijn bovenaan de watervallen een verschillende natuurlijke zwembaden waarin gezwommen kan worden. Een meer avontuurlijke optie is om een wandeltocht onderlangs de watervallen te maken. Het is een aardig intensieve wandeling, maar absoluut de moeite waard! Na de lunch is de volgende stop een traditionele weverij waar kleden worden geproduceerd met enkel natuurlijke producten. De kleurstof voor rood draad wordt bijvoorbeeld gemaakt van een insect dat op cactussen zit. De laatste stop is een kleine mezcalfabriek waar op traditionele wijze deze mezcal wordt gemaakt. Ik krijg een kijkje in het productieproces en tot slot mag ik verschillende smakelijke mezcals proeven. Eenmaal terug in het centrum bezoek ik Barrio Jalatlaco, een zeer fotogenieke wijk met vele gekleurde huisjes en prachtige street art. Ook struin ik rond over de bruisende overdekte markt en ben ik getuige van een bruiloftsstoet. Er worden hier traditioneel poppen van de bruid en bruidegom gemaakt, die een bonte stoet door de straten aanvoeren.

Blank

Na Oaxaca is het tijd geworden voor het volgende deel van mijn reis. Ik vlieg naar Cancún, een populaire kuststad in de staat Quintana Roo op het Yucatán schiereiland. De komende dagen rijd ik met een huurauto een prachtige route via de deelstaten Yucatán, Campeche en Chiapas om uiteindelijk weer in Quintana Roo uit te komen.

Mij eerste stop is de beroemdste archeologische vindplaats van Mexico; Chichén Itzá. De stad werd gebouwd tussen de 7e en 13e eeuw en diende als een belangrijk religieus en politiek centrum van de Maya-beschaving. Chichen Itza werd in 1988 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is erg indrukwekkend om in dit gigantische complex rond te lopen! Na dit bezoek ga ik op zoek naar een van de meest verbazingwekkende natuurwonderen in Yucatán; de Maya-cenotes. Cenotes zijn natuurlijke zwembaden die zijn gevuld met helder en fris water, afkomstig van ondergrondse rivieren. Cenotes zijn een belangrijk onderdeel van de Maya-geschiedenis en cultuur en werden beschouwd als heilige plekken voor de Maya's. Tegenwoordig heb je bij vele cenotes de mogelijkheid om te zwemmen in het kristalheldere water.

Blank

Na een heerlijke verfrissende duik rijd ik door naar Hacienda Xcanatun, mijn verblijf net buiten Mérida, de hoofdstad van deelstaat Yucatán. De haciënda werd oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw als veehouderij en voor het verbouwen van ‘sisal’, een soort agaveplant. Tegenwoordig is het een kleinschalig hotel dat de charme van het originele landgoed op een zeer sfeervolle manier in ere heeft gehouden.

De volgende ochtend verken ik Mérida. De stad heeft een interessante mix van Maya, Spaanse en moderne invloeden. Ook vind je er een hoop gebouwen in renaissance stijl, gebouwd in de Victoriaanse tijd. Niet het type bouwstijl dat je verwacht in dit deel van de wereld.

Blank

Ik verlaat Mérida en reis de komende dagen een flink eind naar de staat Chiapas. Om de rit op te breken heb ik een tussenstop ingepland in de stad Campeche, de hoofdstad van de gelijknamige staat. Eerst rijd ik naar de Maya ruïnesstad van Uxmal, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Mérida. De stad werd gesticht rond het jaar 500 en staat tegenwoordig op de UNESCO werelderfgoedlijst. Uxmal is een stuk minder toeristisch dan Chichén Itzá, en dat is te merken. Het is lekker rustig bij de ingang en ook rond de ruïnes zelf loopt maar een handjevol mensen. En dat terwijl de Maya stad eigenlijk net zo indrukwekkend is als Chichén Itzá!

Na zo’n 1,5 uur te hebben rondgekeken rijd ik verder naar Campeche. De stad ligt prachtig aan het water, en de historische binnenstad is volledig ommuurd met een dikke stadsmuur. Campeche was een belangrijke doorvoerhaven vanwaar goederen naar Cuba en Europa werden verscheept. Hierdoor trok de stad veel piraten aan. Ter verdediging tegen de piratenaanvallen werd de muur gebouwd. De stad doet met een beetje denken aan de Colombiaanse stad Cartagena. De huisjes zijn prachtig kleurrijk en goed onderhouden.

Blank

Vanuit Campeche is het nog zo’n 5 uur rijden naar Palenque in de staat Chiapas. Palenque is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de Maya opgraving in de jungle vlakbij het dorpje. Het was een van de belangrijkste steden van de Maya-beschaving en had zijn hoogtijdagen tussen de 7e en 10e eeuw. De site bevat tal van prachtig bewaard gebleven tempels, paleizen en andere gebouwen die de geschiedenis en cultuur van de Maya’s goed weergeven.

Palenque ligt in een adembenemend regenwoudlandschap en je vind in de omgeving vele schitterende watervallen. Ik bezoek de watervallen bij het dorpje Roberto Barrios zo’n 45 minuten ten zuiden van Palenque. De watervallen zijn echt prachtig en er is een goed wandelpad langs de watervallen aangelegd. Ik ben praktisch de enige bezoeker en het voelt dan ook alsof ik dit beeldschone gebied voor mijzelf heb. Ook bezoek ik de Misol-Ha waterval. Hier kan je achterlangs lopen en een nat pak is gegarandeerd. Een hele gave ervaring!

Blank

Ik sluit de reis door Mexico af in de staat Quintana Roo aan de oostzijde van het Yucatán schiereiland. Na een rit vanuit Palenque van ongeveer 6 uur kom ik aan bij mijn accommodatie aan de oevers van ‘Laguna Bacalar’. Dit meer wordt ook wel 'La Laguna de los Siete Colores' genoemd, het meer met de zeven kleuren. Het heeft een prachtige blauwe kleur en je kunt hier fantastisch snorkelen, suppen en kajakken. Ik verblijf in Habitas Bacalar, een sfeervol ecoresort net buiten Bacalar zelf, in een zeer ruime en comfortabele tent met uitzicht op het meer.

Na Bacalar rijd ik door naar Playa del Carmen, dichtbij Cancun. Ik verblijf in Palmaïa the House of Aïa, een luxe all-inclusive wellnessresort met een duurzame insteek. De locatie aan het strand is werkelijk prachtig! Het eten is (hoofzakelijk) vegan en er worden allerlei wellness activiteiten georganiseerd die zijn geïnspireerd door oude Mexicaanse rituelen en methoden.

Blank

De volgende dag rijd ik door naar mijn laatste hotel in Mexico, Rosewood Mayakoba. Het resort ligt aan de kust ten noorden van Playa del Carmen in een mangrovebos. Na het inchecken word ik op een wel heel bijzondere manier naar mijn kamer gebracht; met een salonbootje varen we door het mangrovebos tot aan de aanlegsteiger van de kamer. Ik verblijf de laatste nacht van mijn reis in een fantastische suite met plungepool en direct toegang tot het strand. Een zeer ontspannen afsluiter!

Na een vroeg ontbijt rijd ik terug naar de luchthaven van Cancun vanaf waar mijn vlucht terug naar huis vertrekt. Wat heb ik genoten van het prachtige en ontzettend veelzijdige Mexico. Het is zeker niet mijn laatste bezoek geweest. Hasta luego Mexico!”

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat