Delen

13 september 2019

Mijn indrukwekkende inspectiereis door Ecuador

Blank
Door: Alexander Paalman

Afgelopen juni maakte reisspecialist Alexander een inspectiereis naar het kleine maar zeer veelzijdige Zuid-Amerikaanse land Ecuador. In zo’n 2,5 week bezocht hij hoofdstad Quito, de Mashpi Lodge, de Tandayapa Vallei, de Andes, de Amazone en maakte hij een prachtige cruise op de Galápagoseilanden. In deze blog lezen jullie een verslag van zijn reis.

Blank

“Na een comfortabele rechtstreekse KLM vlucht kwam ik aan in hoofdstad Quito. Het oude centrum van deze op 2.850 meter hoogte gelegen hoofdstad staat al jaren op de Unesco lijst, en dit is niet voor niks. In het koloniale centrum vind je vele prachtige kerken, pittoreske pleinen en kleurrijk gedecoreerde gevels.

Mashpi Lodge

De volgende ochtend vertrok ik alweer vroeg naar mijn volgende bestemming: De exclusieve Mashpi Lodge in het nevelwoud ten noordwesten van Quito. De landschapsverandering tijdens deze rit is indrukwekkend aangezien het Andesgebergte in korte tijd plaats maakt voor dit ontzettend groene gebied. De lodge is schitterend gelegen midden in het Mashpi privé natuurreservaat en is enkel toegankelijk voor haar gasten. Na een hartelijk welkom en een heerlijke lunch kreeg ik een gids toegewezen. Samen met hem maakte ik een persoonlijk programma om zoveel mogelijk uit mijn tijd bij de lodge te halen. Bij een verblijf in Mashpi zijn een tal van excursies inbegrepen en je kunt hier je programma helemaal naar eigen wens samenstellen. Als eerste maakten we een wandeltocht naar het ‘life center’. Dit is een uitkijkpost op zo’n kilometer van de lodge. De post is een perfecte plek om vogels en andere dieren die zich in dit gebied schuil houden te spotten. Ook houden ze zich in het centrum bezig met het behoud van verschillende planten- en vlindersoorten. De volgende ochtend maakte ik een rit met de ‘skybike’ dit is een aan kabels gezekerde fiets waarmee je door de toppen van het nevelwoud kunt ‘fietsen’. Erg bijzonder om het woud uit een heel ander perspectief te zien!

Blank

Tandayapa Vallei

Mijn volgende stop is de Bellavista Lodge. Deze lodge is prachtig bovenin de Tandayapa vallei gelegen op zo’n 1.300 meter hoogte. De Bellavista lodge was één van de eerste ecotoerisme lodges van Ecuador en een walhalla voor de fanatieke vogelaar. In de omgeving van de lodge vind je vele prachtige vogelsoorten zoals trogons, kolibries, toekans, quetzals, hokko’s, tangara’s en de rode rotshaan. Na de lunch ging ik dan ook met een gids op pad om op zoek te gaan naar deze bijzondere vogelsoorten. Onderweg kreeg ik een hoop te weten over de flora en fauna van dit unieke natuurgebied. Naast vogels vind je hier een grote variëteit aan prachtige orchideeën en er worden er hier af en toe zelfs beren gespot!

Amazone

In de ochtend vertrok ik alweer vroeg naar Quito voor mijn vlucht naar de Amazone. Het korte vluchtje bracht mij naar Puerto Francisco de Orellana, in de volksmond ook wel ‘Coca’ genoemd. Dit kleine stadje is gelegen in de Ecuadoraanse Amazone aan de Napo rivier en is hét startpunt voor een bezoek aan de Ecuadoraanse jungle. Op het vliegveld werd ik opgewacht door de gids die mij de komende dagen alles over het gebied zou leren. Na een korte transfer naar de haven reisde ik per speedboot over de Napo rivier naar het Napo Cultural & Wildlife Center in het Yasuní National Park. Yasuní is het grootste nationale park van Ecuador. Het beslaat een gebied van wel 1 miljoen hectare! Er zijn hier twee Napo Lodges: Napo Wildlife Center en Napo Cultural Center. De eerste nacht verbleef ik in het Cultural Center. Deze lodge bevindt zich aan de Napo rivier naast het dorpje van de Kichwa Añangu gemeenschap. De Napo Centers zijn gebouwd door deze gemeenschap en worden nog steeds door ze gerund. Het is mooi om te zien dat zo’n succesvol project door een lokale Ecuadoraanse gemeenschap opgezet is.

De volgende ochtend ging ik bewapend met een goede telescoop en verrekijker op zoek naar dierenleven rond de lodge. Een korte wandeling bracht mij naar één van de metershoge observatietorens van Napo. Vanaf hier krijg je een prachtig beeld van de omvang van dit gigantische natuurgebied.

In de middag was het tijd om naar het Napo Wildlife Center af te reizen. Om hier te komen, moesten we eerst 2 uur met een kano over kleine riviertjes varen. Er mogen hier geen gemotoriseerde boten komen dus al het vervoer verloopt per kano. Onderweg keek ik mijn ogen uit en had ik het geluk om al vele dieren te kunnen spotten. Het Napo Wildlife Center is schitterend gelegen aan het Añangu meer, en ik verbleef in een zeer comfortabele cabaña aan de oevers van het meer. De volgende ochtend ging ik weer met de kano op pad om het gebied te verkennen. Naast het zien van kaaimannen, vele soorten vogels, slangen en andere junglekruipers was het vooral de dag van de apen. Ik had het geluk om vijf soorten van dichtbij te mogen zien Erg bijzonder! Aan het eind van de middag stak ik het meer over naar een tweede uitkijktoren vanuit waar we een prachtige zonsondergang zagen. In het donker liep ik terug naar de boot wat weer een heel ander ‘spannend’ zicht op het regenwoud geeft.

Dit was het derde land waar ik de Amazone bezocht, maar het wordt nooit saai! Achter elke blaadje en elke boom kan zich weer iets nieuws schuil houden, dit is wat dit gigantische gebied zo bijzonder maakt!

Blank

Sumaco

Nadat ik met de boot weer in Coca was aangekomen werd ik bij het autoverhuurbedrijf afgezet waar ik mijn comfortabele 4WD wagen voor de komende dagen ging ophalen.

De wegen vanaf Coca zijn erg goed en ik ben vrijwel de enige op weg wat het rijden erg prettig maakt. Ik rijd vandaag richting de Sumaco vulkaan. WildSumaco, mijn verblijf voor vanavond, ligt op zo’n 1.800 meter hoogte nabij de vulkaan. Ook hier is het weer een waar vogelparadijs. De lodge ligt dichtbij de evenaar, op het voorgebergte van de Andes én in de nabijheid van de Amazone. Dit heeft ervoor gezorgd dat Sumaco een van de meest vogelrijke gebieden ter wereld is. De omgeving is het natuurlijk habitat van een mix van vogels die leven in het nevelwoud, vogels die leven in het voorgebergte en typische Amazone vogels. Er zijn momenteel 510 soorten vogels gespot in het reservaat, waarvan een hoop soorten zeer zeldzaam of moeilijk elders te spotten zijn.

San Isidro

De volgende ochtend vervolg ik mijn weg dwars door de Andes, met de bijbehorende kronkelwegen. De gehele route van vandaag bevat geen enkel stukje rechte weg en de vergezichten zijn werkelijk prachtig! Aan het begin van de middag kwam ik aan bij mijn volgende verblijf: de sfeervolle San Isidro lodge. In de directe omgeving van de lodge hebben zo’n 310 vogelsoorten hun natuurlijk habitat gevonden. De lodge ligt op 2.050 meter hoogte, en er zijn makkelijke wandelingen te maken naar 2.400 meter hoogte, of omlaag naar 1.850 meter hoogte. Voor de geïnteresseerde vogelaars is dit ideaal: het betekent vaak dat er een grote variëteit aan vogels valt te spotten. Na een smakelijke lunch ging ik op pad met mijn gids. We liepen een mooie route door het bos en hij vertelde me van alles over dit gebied en alle bijzondere vogels die hier leven. In de avond gingen we op zoek naar de enige apensoort die in dit gebied leeft: de ‘night monkey’. Zoals de naam al verklapt zijn deze aapjes enkel in het donker actief. Al na zo’n 5 minuten hadden we ze gevonden, hoog in de boom in de buurt van mijn cabaña. Het zijn echt prachtige beestjes. Een ander bijzonder wezen dat alleen in de nacht tevoorschijn komt is de San Isidro uil. Deze uil komt enkel in dit gebied voor. Tijdens het avondmaal zag ik beweging in de boom naast het restaurant, en ja hoor: twee uilen waren hier neergestreken, wat een geluk!

De volgende ochtend was ik alweer vroeg uit de veren. De vogels hier zijn het meest actief in de vroege ochtend. Al snel zien we van dichtbij één van de - naar mijn mening - mooiste vogels hier in de omgeving: de Trogon. Zowel het mannetje als het vrouwtje kon ik van dichtbij aanschouwen, ze zijn absoluut niet schuw.

Galápagos

Na een prachtige reis op het vaste land gemaakt te hebben, was het tijd voor een nieuw hoogtepunt: De Galápagos eilanden. Een bestemming die bij de meeste mensen toch wel tot de verbeelding spreekt. De Galápagos is een archipel waarbij elk eiland zijn eigen bijzondere flora en fauna kent. De meeste eilanden zijn onbewoond en kun je eigenlijk alleen per boot bereiken. Ik ging op pad met het cruiseschip de ‘Galápagos Legend’. Dit prachtige schip met een capaciteit van 100 gasten voer mij langs verschillende van deze eilanden.

Mijn Galápagos avontuur begon op het kleine eilandje Baltra. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een Amerikaanse legerbasis gevestigd en daar hebben de Ecuadorianen een klein vliegveld aan over gehouden. Samen met alle andere passagiers stapte ik in de bus naar het haventje waar kleine zodiac boten lagen te wachten om ons naar het schip te brengen.

Na de briefing en een uitgebreide lunch was het tijd voor de eerste excursie: een bezoek aan de ‘highlands’ van het eiland Santa Cruz. In dit gebied is de reuze schildpad te vinden. Deze specifieke schildpad wordt met uitsterven bedreigd en komt enkel op Santa Cruz voor. Erg bijzonder om deze dieren van zo dichtbij te aanschouwen.

In de nacht voer het schip naar het kleine eilandje Genovesa in het noorden van de archipel. Op dit eiland zijn een heleboel verschillende vogels te vinden waaronder de jan-van-gent, één van de meest bekende vogelsoorten van de Galápagos. In de ochtend gingen we van boord om op zoek te gaan naar de vogels. Of nu ja, zoeken kon je het niet noemen, al vanaf het moment van aankomst struikelde je bijna over de hoeveelheid jan-van-genten en andere vogels op het eiland. Het mooie van de Galápagos eilanden is dat de dieren hier bijna geen angst voor mensen kennen en je dus heel dichtbij kunt komen. We maakten een mooie wandeling over het eiland en onze gids vertelde een hoop. Na de wandeling was het tijd voor een wateractiviteit: snorkelen. Naast prachtige dieren boven water is ook de onderwaterwereld hier erg speciaal!

De volgende dag bezocht ik ‘Dragon Hill’, vernoemd naar zijn bewoners: leguanen. Je hebt hier twee soorten: zeeleguanen en landleguanen, waarbij de landleguanen de grootste van de twee zijn. Deze bijzondere dieren laten zich weer van zeer dichtbij fotograferen. Na de wandeling op Dragon Hill stonden wederom twee snorkel excursies op het programma. De zee is hier echt kraakhelder en het is alsof je zwemt in een aquarium. Eerst spot ik een paar zeeschildpadden. Echt mooi om te zien hoe deze dieren zich heel kalmpjes door het water voortbewegen. Vervolgens kwam een zeeleeuw een kijkje nemen, hij maakte allerlei acrobatische capriolen vlak voor mijn neus.

Na afscheid genomen te hebben van de ‘Legend’ vertrok ik naar Puerto Ayora in het zuidoosten van Santa Cruz. Het is een klein en gemoedelijk toeristenplaatsje, en ik verblijf hier in Finch Bay. Het hotel is prachtig gelegen tussen mangroven en het strand en maakt evenals de Mashpi Lodge deel uit van de National Geographic Unique Lodges of the World. In de omgeving van Puerto Ayora vind je een hoop leuke strandjes en kan je verschillende mooie wandelingen maken.

Haciënda La Danesa

Ik eindigde mijn reis door Ecuador bij Haciënda La Danesa. Deze prachtige boerderij ligt op zo’n uur rijden van het vliegveld van Guayaquil vanaf waar ik weer naar Amsterdam vloog. Haciënda La Danesa (de Deense boerderij) dankt zijn naam aan de Deense familie Olsen die deze plek al 3 generaties runt. Op de 500 hectare grond verbouwen ze cacao, fokken ze paarden en leveren de koeien zo’n 2000 liter melk per dag waar ze vervolgens onder andere zelf kaas van maken. Bij een verblijf bij de Hacienda zijn een hoop verschillende excursies inbegrepen waarbij je een hoop te weten komt over het leven op het platteland van Ecuador.


De volgende middag was het helaas alweer tijd om richting het vliegveld te gaan voor mijn vlucht terug naar Amsterdam. Ik heb ontzettend genoten van het veelzijdige Ecuador! Heb je nu zelf ook interesse gekregen in een mooie reis naar Ecuador? Kijk dan eens bij onze voorbeeldreizen of neem direct contact op met mij of één van onze andere Ecuador specialisten. Wij assisteren je graag bij het samenstellen van jouw ideale reis!


Video van Alexander op inspectiereis in Ecuador

20 dagen
Vanaf € 14.590,– p.p.
gehele jaar

Ecuador reis | Ecuador Deluxe

In 20 dagen maakt u tijdens deze luxe reis Ecuador kennis met de veelzijdigheid van het prachtige land. Tijdens deze bijzondere reis bezoekt u o.a. Otavalo, Quito, Cotopaxi, de Amazone, Cuenca en de Galápagoseilanden en onderweg verblijft u in de mooiste en meest exclusieve accommodaties van het land.

Lees meer

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat