Delen

01 mei 2019

Bezoek de eeuwenoude tempels van Angkor (Wat) in Cambodja

Door: Jelisa Davids

Grote kans dat het bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor het hoogtepunt is tijdens je reis door Cambodja. Dat gold in ieder geval voor mij, maar ik hou dan ook enorm van tempels en de kalmte en vrede die ze uitstralen. Een bezoek aan de eeuwenoude tempels van Angkor was dan ook iets wat ik heel graag wilde doen tijdens mijn reis door Cambodja, en met mij duizenden andere toeristen! Dat is ook niet gek als je bedenkt dat het tempelcomplex het grootste religieuze monument ter wereld is!

Blank

Een stukje geschiedenis

De eerste stad in het gebied van Angkor, wat heilige stad in het Khmer betekent, werd gebouwd in het jaar 889. In de 500 daaropvolgende jaren werden er steeds nieuwe tempels en steden bijgebouwd, die opeenvolgend de hoofdstad van het Khmer-rijk werden. Onder het Khmer-rijk viel toen Cambodja, en delen van Vietnam, Laos en Thailand. Het gebied dat door Unesco als werelderfgoed is erkend is ca. 400 km2 groot! In dit gebied vind je veel ruïnes waarvan de hoofdtempel Angkor Wat de meest bekende is. Tegenwoordig vind je hier alleen nog de tempels omdat enkel de tempels vroeger van steen werden gemaakt. Overige gebouwen werden gemaakt van hout of bamboe en zijn dus helaas verloren gegaan.


Pas in de 19e eeuw, toen de stad bijna en jungle was geworden, werd Angkor opnieuw ontdekt door een Fransman. Tijdens de bezetting van de Fransen werd Angkor vrijgemaakt van de jungle, en werd er een begin gemaakt aan de renovatie van de tempels. In 1992 werd het door Unesco uitgeroepen tot cultuurerfgoed en sindsdien zijn de tempels het visitekaartje van Cambodja. Tegenwoordig trekt het tempelcomplex zelfs ca. 2,5 miljoen toeristen per jaar!

Blank

Angkor Wat

Mijn bezoek aan het tempelcomplex begon ’s ochtends vroeg, nog voor zonsopkomst bij de hoofdtempel Angkor Wat. Deze hindoetempel werd in de vroege 12e eeuw gebouwd in opdracht van koning Suryavarman II. Na de dood van Suryavarman II werd Angkor geplunderd door de Champa, de vijand van het Khmerrijk. Het rijk werd vervolgens hersteld door de nieuwe koning Jayavarman VII. Samen met nog honderden andere toeristen wachtte ik op de zonsopkomst. Zonsopkomst bij Angkor Wat is een prachtig gezicht, echter wordt de ervaring wel deels beïnvloed door de honderden andere mensen die dit moment met jou delen. De cameraklikken, flitsen en gesprekken op de achtergrond, nemen een deel van die magische ervaring een beetje weg. Ik besloot dan ook al snel om direct de tempel binnen te gaan, en dit was een goed idee. Het was nog erg rustig in de tempel en er was bijna niemand anders! Het enorme oude gebouw, liet mij heel erg klein voelen. De rust, het contrast met wat er buiten de tempel afspeelde, de warme gloed van de zon, het was een prachtige ervaring waar ik met volle teugen van heb genoten.
Blank

Bayon

Deze boeddhistische tempel werd gebouwd door Jayavarman VII, hij was in tegenstelling tot zij voorgangers en nakomelingen een boeddhistische koning. De boeddhistische invloeden zie je dan ook terug in de Boeddhabeeldjes die in de niches te vinden zijn en de gezichten van Boeddha die op de torens zijn afgebeeld. Ook deze tempel is prachtig, groot en overweldigend. Het hoofd van Boeddha staart je bijna vanuit elke hoek aan. Wat mij betreft behoort de Bayon tempel zeker tot één van de mooiste tempels van het Angkor Wat complex!
Blank

Ta Prohm

Op ongeveer één kilometer van Angkor Thom (waar de Bayon tempel onderdeel van is) vind je de Ta Prohm tempel, bij velen ook wel bekend uit de Tomb Raider film met Angelina Jolie. Ook deze tempel werd gebouwd door Khmer-koning Jayavarman VII en diende in eerste instantie als een klooster en een universiteit. De Ta Prohm tempel bevindt zich, in tegenstelling tot andere tempels, nog grotendeels in dezelfde staat als toen het werd gevonden! De tempel is op veel plekken overwoekerd door vegetatie en de reusachtige bomen die uit de tempel lijken te groeien maken het sprookjesachtig. De jungle heeft in dit geval de tempel niet verwoest en het bouwwerk is nog redelijk goed intact gebleven. Na Angkor Wat heeft de Ta Prohm tempel het meeste indruk op mij gemaakt, ik vind het prachtig om te zien hoe de natuur het hier heeft overgenomen en hoe natuur en cultuur kunnen samensmelten!

Bezoek de tempels van Angkor met Tico Reizen

Een bezoek aan de tempels van Angkor zal gegarandeerd tot de hoogtepunten van je reis door Cambodja behoren. Wat mij betreft behoren de tempels tot de meest indrukwekkende tempels die ik in Zuidoost-Azië heb bezocht. Wil je dit bijzondere tempelcomplex zelf eens bezoeken? Bekijk onze voorbeeldreizen ter inspiratie of neem direct contact met ons op. We assisteren je graag met het samenstellen van jouw ideale rondreis op maat door Cambodja!
18 dagen
Vanaf € 7.500,– p.p.
November t/m maart

Cambodja reis | Cambodja Delight

Deze rondreis Cambodja Delight leidt u langs de hoogtepunten van dit bijzondere land. U start in Siem Reap, wat de uitvalbasis is voor een bezoek aan de wereldberoemde Tempels van Angkor. Vervolgens reist u via Battambang naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. U verkent de jungle van Koh Kong en sluit u uw reis heerlijk af op het paradijselijke eiland Koh Rong.

Lees meer
16 dagen
Vanaf € 12.300,– p.p.
November t/m maart

Cambodja reis | Cambodja Deluxe

Deze luxe reis Cambodja, laat u op comfortabele wijze kennismaken met de belangrijkste hoogtepunten van dit indrukwekkende land. Op privé-basis bezoekt u onder andere de tempels van Angkor, de hoofdstad Phnom Penh en de prachtige jungle van het Cardamom National Park. U eindigt uw luxe reis Cambodja met een verblijf in het Song Saa Private Island Resort.

Lees meer

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat