Delen

29 maart 2024

Inspectiereis Brazilië

Blank
Door: Alexander Paalman

Eind september 2023 reisde reisspecialist Alexander af naar Brazilië. Dit gigantische land beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika, en biedt enkele van 's werelds meest adembenemende natuurlijke landschappen, prachtige kleurrijke steden, een smakelijke keuken en een zeer gastvrije bevolking. In zo’n 3 weken deed Alexander vele delen van het land aan, bezocht hij Tico’s favoriete accommodaties en ontdekte hij verschillende nieuwe pareltjes. Lees hier het verslag van zijn reis:

Blank

Vliegreis naar Brazilië


"Het was inmiddels alweer 5 jaar geleden sinds ik voor het laatst in Brazilië was. Tijdens mijn vorige reis bezocht ik al vele plekken, maar door de gigantische omvang en diversiteit van het land raak je hier nooit uitgekeken. Tijdens deze inspectiereis ga ik naar enkele eerder bezochte hoogtepunten zoals Rio de Janeiro en de Amazonejungle in de buurt van Manaus, maar bezoek ik voornamelijk voor mij nieuwe bestemmingen zoals de Pantanal, Salvador da Bahia, Trancoso en Búzios.

Ik vertrek vanaf Schiphol en vlieg met een rechtstreekse KLM-vlucht naar het Braziliaanse metropool São Paulo. Met een bevolking van meer dan 12 miljoen mensen is São Paulo de grootste stad van Brazilië en een van de grootste stedelijke gebieden ter wereld. Door zijn vele goede (binnenlandse) vluchtverbindingen is São Paulo vaak het startpunt van een reis door Brazilië. Aangezien ik morgenochtend alweer doorreis verblijf ik de eerste nacht in het Marriott hotel nabij de luchthaven. Met de inbegrepen shuttleservice is het maar een minuut of 5 rijden naar het hotel, en het is dan ook een comfortabele overnachtingsoptie wanneer de reis start of eindigt in São Paulo.

Blank

Pantanal

Na een vroeg ontbijt word ik weer met de shuttleservice naar de luchthaven gebracht voor mijn binnenlandse vlucht naar Campo Grande, de hoofdstad van de staat Mato Grosso do Sul en de toegangspoort tot het zuidelijk deel van de Pantanal. De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld en ligt voornamelijk in Brazilië, maar ook deels in Bolivia en Paraguay. Het gebied is ongeveer zes keer zo groot als Nederland en huisvest een enorme diversiteit aan bijzondere planten- en diersoorten. Het landschap van de Pantanal verandert drastisch met de seizoenen, van moerasland met kronkelende rivieren en kanalen tijdens het regenseizoen (oktober t/m maart) tot verstrekkende vlaktes tijdens de drogere maanden (april t/m september).

Elk seizoen heeft zijn eigen charme en het gebied is dan ook het hele jaar te bezoeken. Ik bezoek de Pantanal aan het einde van de droge periode, het seizoen waarin doorgaans de meeste wilde dieren te spotten zijn. Op de luchthaven van Campo Grande staat een chauffeur op mij te wachten die mij in zo’n 4 uur naar Caiman brengt, mijn onderkomen voor de komende nachten. Onderweg passeren we uitgestrekte akkers met typische Braziliaanse boerderijen.

Blank

Caiman is zonder twijfel de mooiste en meeste exclusieve accommodatie in de Pantanal. De lodge ligt op een actieve ranch in een privéreservaat van zo’n 53.000 hectare. Caiman werd zo’n 30 jaar geleden opgericht door Roberto Klabin nadat hij enkele safarilodges in Afrika had bezocht. Het doel van Caiman is om bezoekers een echte Zuid-Amerikaanse safari-ervaring te bieden en tegelijkertijd de unieke flora, fauna en cultuur in dit gebied te beschermen.

Alle maaltijden zijn bij het verblijf inbegrepen je trekt er tweemaal daags in kleine groepjes op uit om op zoek te gaan naar wildlife. En wát is dit een fantastische plek om de bijzondere dieren te zien die in de Pantanal te vinden zijn! Tijdens mijn eerste jeepsafari spotten we al meerdere jaguars en ook tijdens de andere excursies zie ik alle dieren die je zou willen zien. Zo sta ik oog in oog met talloze capibara’s, reuzenmiereneters, hyacintara’s en zelfs een tapir. Ik kan iedereen die interesse heeft in natuur en dierenleven een verblijf in Caiman van harte aanbevelen. De safari’s zijn zeer interessant, de lodge buitengewoon comfortabel, het eten is heerlijk en het personeel ontzettend vriendelijk en servicegericht. Voor natuurliefhebbers is het een niet te missen stop tijdens een reis door Brazilië!

Blank

Manaus

Ik word weer teruggebracht naar Campo Grande waar ik nog een nacht verblijf alvorens ik de volgende ochtend naar Manaus vlieg. Manaus is een miljoenenstad in het hart van de Amazone en de vertrekplaats voor een avontuur in het tot de verbeelding sprekende Amazonewoud. Manaus was in de hoogtijdagen van de productie van rubber(bomen) een van de meest welvarende steden in Brazilië. In het historisch centrum vind je dan ook nog vele statige gebouwen, waarbij wel gezegd moet worden dat in veel gevallen een renovatiebeurt niet zou misstaan.

Ik verblijf in het zeer sfeervolle Villa Amazonia in het hart van het historisch centrum, op steenworp afstand van het Teatro Amazonas, de mooiste bezienswaardigheid van de stad. Het hotel is zeer smaakvol ingericht met antieke stukken en kunst en beschikt over een zwembad en een van de beste restaurants van de stad. Villa Amazonia is de ideale plek om nog even op te laden voordat de avontuurlijke dagen in de jungle van start gaan.

Blank

Amazone

De volgende ochtend word ik opgehaald en naar de Anavilhanas Jungle Lodge gebracht. De lodge ligt aan de rand van het Anavilhanas National Park, op zo’n 2,5 uur rijden van Manaus. Het Nationale Park bestaat uit meer dan 400 eilandjes in de Rio Negro en is een toevluchtsoord voor vele diersoorten zoals luiaarden, apen, slangen en vele vogelsoorten. De eilanden zijn bedekt met dichte vegetatie, variërend van weelderig regenwoud tot mangrovebossen.

De Anavilhanas Jungle Lodge is de meest luxe accommodatie in de Braziliaanse Amazone en het is dan ook een heerlijke uitvalsbasis om de archipel te ontdekken. De lodge is de perfecte combinatie tussen avontuur en comfort. Alle maaltijden zijn inbegrepen en twee keer per dag ga je met een deskundige gids op pad om de eilanden, de rivier en het regenwoud te verkennen. Na de activiteiten kun je heerlijk ontspannen aan een van de twee zwembaden en genieten van de prachtige omgeving van de lodge.

Blank

Anavilhanas kan gedurende het hele jaar uitstekend bezocht worden. Afhankelijk van de periode waarin je afreist worden verschillende soorten excursies aangeboden. Net als de Pantanal kent ook de Amazone een natte en een droge(re) periode. Tijdens de regenperiode van december t/m mei zijn de waterstanden in de rivieren hoog en overstromen grote delen van het regenwoud. Wanneer je in deze maanden afreist zal je de jungle voornamelijk vanaf het water verkennen. In de droge periode tussen juni en november valt er minder regenval en dalen de waterstanden van de rivieren. Dit maakt het mogelijk om wandelingen te maken in het regenwoud, iets wat lastiger kan zijn in het regenseizoen.

Tijdens mijn bezoek staat het waterpeil laag en ik ga er dan ook verschillende keren te voet op uit. De zeer entousiaste professionele gidsen vertellen onderweg alles over het gebruik van boom- en plantsoorten door de inheemse bewoners en wijzen mij op het (vaak goed verscholen) aanwezige dierenleven. Naast de wandeltochten maak ik uiteraard ook prachtige booottochten op het water tussen de eilandjes van het Nationale Park. Dit was inmiddels mijn 5e bezoek aan de Amazone, maar de fascinerende jungle zal mij nooit vervelen. Bij elk bezoek ontdek je weer iets nieuws en ik kom hier ook zeker nog een keer terug!

Blank

Salvador da Bahia

Na mijn onvergetelijke dagen in de Amazone vlieg ik via Fortaleza naar Salvador da Bahia, de hoofdstad van de staat Bahia, gelegen aan de prachtige kust van Noordoost-Brazilië. Salvador is heel anders dan de rest van de steden in Brazilië. Zo’n 80% van de inwoners is van oorspronkelijk Afrikaanse afkomst, en de stad is dan ook een levendige mix van Afrikaanse, Portugese en inheemse invloeden. Vooral in de muziek, de dans, de religie en de keuken is dit goed te merken. De stad staat daarnaast bekend om zijn kleurrijke architectuur, met prachtig bewaard gebleven koloniale gebouwen. Ik verblijf in Fera Palace, aan de rand van de historische wijk Pelourinho. Het is een heerlijk hotel met een mooi dakterras met zwembad en een fantastisch uitzicht over de baai. Een andere uitstekende optie voor een verblijf in Salvador is Hotel Fasano Salvador, op steenworp afstand van Fera Palace.

De volgende ochtend word ik in de lobby door een gids opgewacht die mij het historisch centrum van Salvador gaat laten zien. We lopen door het zeer kleurrijke oude centrum en bezoeken enkele bijzondere kerken en gebouwen. Het is een erg fotogenieke stad met talloze kleurrijke kerken, pleintjes en fraaie gerestaureerde huizen. Op straat is het gezellig met veel traditionele live muziek, er is levendige kunstscene en een zeer rijke culinaire traditie. In de avond diner ik dan ook in een van de vele goede restaurants die Salvador rijk is. Hier probeer ik Moqueca, een stoofpotje van vis en garnaal. Het is dé regionale specialiteit van Salvador en ontzettend lekker!

Blank

Trancoso

Vanaf Salvador vlieg ik in een uurtje naar Porto Seguro, gelegen in het zuidelijkste puntje van Bahia. Vanaf hier is het nog zo’n 1,5 uur rijden naar mijn volgende bestemming; Trancoso. Ooit was dit een rustig vissersdorpje, tot het in de jaren 70 werd ontdekt door Braziliaanse hippies die op zoek waren naar een rustgevende plek ver van de drukte van de stad. Samen met de lokale bewoners maakten ze het dorpje tot een paradijselijk oord. Tegenwoordig hangt er nog steeds een zeer ontspannen sfeer, en vind je er fantastische hotels, uitstekende restaurants en beeldschone stranden.

Ik verblijf de eerste nacht in Hotel Fasano Trancoso, zusterhotel van de locatie in Salvador. Het kleinschalige in 2021 geopende resort ligt net buiten Trancoso en heeft een privéstrand en een dek van wel 500 meter met 5 zwembaden. Toch voelt het hier niet groot of massaal. Ik verblijf in een prachtige bungalow aan het strand met uitzicht op zee, wat een paradijselijke plek! Hier zou ik nog zo een week kunnen verblijven. Mijn volgende verblijf is Uxua, gelegen aan het centrale plein ‘Quadrado’ in het dorpje zelf. Uxua heeft een totaal andere sfeer dan Fasano, meer 'barefoot luxury' in de eclectische kleurrijke stijl die je in heel Trancoso terugziet. Het hotel is ontworpen door designer Wilbert Das, de voormalige creative director van het succesvolle kledingmerk Diesel. Uxua is door zijn kleinschaligheid en grote gevoel van privacy een geliefde vakantieplek voor vele nationale en internationale beroemdheden. Het ligt niet aan het strand maar beschikt wel over een eigen lounge op het strand van Trancoso, waar je met een cocktail in de hand kunt genieten van het strand en de zee. Trancoso is een fantastische bestemming om echt even helemaal tot rust te komen!

Blank

Rio de Janeiro

Na enkele dagen aan de prachtige kust van Bahia vlieg ik naar Rio de Janeiro, zonder twijfel een van de mooist gelegen steden ter wereld. Het is altijd een genot om hier weer terug te zijn! Ik verblijf in het Windsor California hotel aan de boulevard van Copacabana en heb vanuit mijn kamer een prachtig uitzicht over het wereldberoemde Copacabana-strand.

De volgende ochtend is het tijd wel een heel bijzondere ervaring: een helikoptervlucht over de stad! Er is geen betere manier om de unieke ligging van Rio in je op te nemen dan vanuit de lucht. Ik vlieg over vele iconische plekken en wijken van de stad, waarbij het hoogtepunt toch wel het Christusbeeld op de Corcovadoberg is. Wat tof om dit iconische beeld op deze manier te zien! Een helikoptervlucht is een niet te missen ervaring bij een bezoek aan Rio.

Blank

In de middag ga ik met iemand van onze lokale partner op pad om de mooiste hotels in Rio te bezoeken. Rio de Janeiro heeft een uitstekend aanbod aan goede hotels, waarbij de meeste aan de beroemde stranden van Copacabana en Ipanema liggen. Het meest beroemde hotel is zonder twijfel het Copacabana Palace, a Belmond Hotel. Het was was ooit het eerste luxe hotel aan het strand van Copacabana en nog steeds is de grandeur onmiskenbaar. Wanneer de voorkeur uitgaat naar een wat minder klassieke stijl zijn Emiliano Rio in Copacabana en Hotel Fasano in Ipanema fantastische keuzes. Aan het eind van de middag breng ik nog een bezoek aan de Suikerbroodberg. Je bereikt de top via 2 trajecten per kabelbaan. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Ik ben gelukkig nog net op tijd voor een mooie zonsondergang!

Op mijn laatste volle dag in Rio staat een foodtour in het centrum van de stad het programma. Samen met een enthousiaste gids struin ik door verschillende wijken en over kleurrijke markten, en stoppen we bij verschillende eetkraampjes om typische Braziliaanse gerechten en bijzonder fruit te proeven. Na de rondleiding loop ik van de wijk Lapa via de kleurrijke trappen van Selarón naar de artistieke wijk Santa Teresa met zijn kronkelende straatjes, interessante ateliers en iconische gele tram. Ik heb weer enorm genoten van mijn tijd in een van de (naar mijn mening) mooiste steden ter wereld!

Blank

Búzios

Ik eindig mijn prachtige reis in Búzios, een sfeervolle badplaats op het gelijknamige schiereiland, zo’n 3 uur rijden ten oosten van Rio de Janeiro. De beroemde Franse actrice Brigitte Bardot vierde hier in 1964 haar vakantie, waarna het in één klap een populaire vakantiebestemming werd. Het voelt hier ook erg alsof je in een Zuid-Europese badplaats bent, heel anders dan bijvoorbeeld Trancoso. Búzios wordt niet voor niets het St. Tropez van Brazilië genoemd. Ik verblijf in Vila da Santa, een sfeervol boetiekhotel aan een klein strandje aan de rand van het dorpje.

Nadat ik ben gesetteld ga ik Búzios verkennen. Overal zie je de invloed van Brigitte Bardot terug. Zo heet de promenade Orla Bardot en dragen verschillende restaurants haar naam. De volgende dag maak ik een wandeling langs verschillende stranden in de omgeving. Búzios telt maar liefst 23 zandstranden en het water is prachtig helder. Ook breng ik een bezoek aan Casas Brancas Boutique Hotel & Spa, ons favoriete verblijf in Búzios. Het hotel heeft een fantastische locatie aan Orla Bardot met een prachtig panoramisch uitzicht op de zee en zonsondergang. Op culinair vlak zit het in Búzios ook wel goed, je vindt vele heerlijke restaurantjes aan de promenade en in het centrum van het plaatsje.

Blank

Na bijna 30.000 kilometer te hebben afgelegd zit mijn avontuur er weer op. Brazilië is en blijft een van mijn absolute favoriete bestemmingen in Latijns-Amerika. Door zijn omvang zijn de reisdagen soms lang wanneer je veel verschillende delen van het land wil zien, maar dit is het zeker waard. Ook wanneer je liever niet te veel in het vliegtuig zit heeft Brazilië veel te bieden. Kies er dan bijvoorbeeld voor om het reisprogramma te beperken tot een bepaalde regio van het land. Ook dan valt er zo ontzettend veel te zien. Wat heb ik weer genoten van dit enorme, beeldschone en zeer gastvrije land. Brasil, muito obrigado!"

Heb je na het lezen van mijn blog interesse gekregen in een reis naar Brazilië? Breng dan een bezoekje aan onze Brazilië pagina, neem contact met mij op via alexander@tico.nl of bel mij voor telefonisch advies op 020-788 7776. Ik kijk ernaar uit om je Brazilië reiswensen te vertalen naar een prachtige rondreis!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat