Delen

20 maart 2019

Awasi Iguazú, meer dan alleen de watervallen

Blank
Door: Charissa Martens

Afgelopen jaar sloot ik mijn indrukwekkende inspectiereis af bij Iguazú waar nog niet zo lang geleden een unieke accommodatie haar deuren opende: Awasi Iguazú. Aangezien we enkel fantastische ervaringen hebben met de zusterhotels in het Chileense Torres del Paine en de Atacamawoestijn, was een bezoek aan deze lodge een absolute must! Awasi Iguazú heeft mij in vele opzichten verrast en ik hoop hier dan ook zeker nog eens terug te keren!

Blank

De watervallen van Iguazú, gelegen op het drielandenpunt waar Argentinië, Paraguay en Brazilië elkaar treffen, blijven mij iedere keer verbazen. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen met meerdere bezoeken. Zo stond ik er voor het eerst in 2004 toen ik een aantal maanden in Argentinië verbleef voor mijn afstudeerscriptie, bezocht ik de indrukwekkende waterpartij in 2006 opnieuw als reisleidster voor één van Nederlands grootste touroperators, en reisde ik kort geleden opnieuw naar deze bijzondere plek, deze keer als reisspecialist, als afsluiter van een onvergetelijke inspectiereis door Argentinië. Maar ik kwam zeker niet enkel voor de watervallen deze keer. In februari 2018 opende in dit gebied namelijk een parel van een accommodatie: Awasi Iguazú.

Blank

Awasi, een heel bijzondere selectie hotels

Awasi, een kleinschalige Chileense keten van hotels, is ons zeker niet onbekend. Ook in het Torres del Paine National Park in Chileens Patagonië en in de Noord-Chileense Atacamawoestijn staan juweeltjes van accommodaties. Het design is oogverblindend, maar het is vooral de buitengewoon persoonlijke service die een verblijf in een accommodatie van Awasi zó uniek maakt. Zo stelt Awasi voor iedere kamer een privé-gids ter beschikking voor de ultieme reisbeleving. Het excursieprogramma wordt geheel in overleg met de reiziger bepaald en eigenlijk is niets te gek. Met vrijwel iedere wens of voorkeur kan rekening worden gehouden. Eenmaal terug gekeerd van een prachtige en zeer exclusieve excursie, word je op en top verwend met gastronomische hoogstandjes welke worden bereid door professionele en zeer ambitieuze chefs.

Iguazú, de nieuwste locatie

Al vele jaren waren onze verwachtingen hooggespannen. Waar zou Awasi haar volgende parel openen? Toen het bericht ons in 2017 bereikte dat de nieuwste aanwinst haar deuren zou gaan openen bij de watervallen van Iguazú in de Argentijnse provincie Misiones (jazeker, in Argentinië nog wel!), werd een volgend bezoek aan Iguazú dan ook onvermijdelijk. Een plek als Awasi laat zich namelijk niet zomaar verkopen. Je moet het echt zelf ervaren om te weten hoé uniek een verblijf hier is, en waarom het met kop en schouders uitsteekt boven haar concurrentie.

Blank

Mijn verblijf

Na een buitengewoon indrukwekkende ontdekkingsreis door Argentinië waarbij ik enkel verbleef in de mooiste en meest afgelegen lodges van het land, waren mijn verwachtingen voor deze laatste stop hoog gespannen. Ik arriveer op de kleine, enigszins chaotische luchthaven van Puerto Iguazú waar als een oase van rust Coti, onze gids en absolute steun en toeverlaat deze dagen op ons staat te wachten. Ze brengt ons naar de comfortabele witte 4WD pick-up en we verlaten binnen enkele minuten de mensenmassa bij de luchthaven. Na een korte rit van ca. 20 minuten slaan we vlak voor Puerto Iguazú af voor het laatste traject door de jungle naar waar Awasi ligt verscholen temidden van het weelderige regenwoud.

Een vriendelijk welkom volgt. Geen stijve toestanden, maar een aangenaam huiselijk gevoel omarmt je direct zodra je binnen stapt in het prachtig ontworpen hoofdgebouw wat is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Een korte incheckprocedure volgt, waarna we met een golfkarretje naar onze villa worden gebracht. Awasi bestaat uit slechts 14 villa's welke verspreid liggen over het terrein. Privacy is dan ook gegarandeerd. Onze villa is enorm ruim (ca. 120 m2), licht, prachtig gedecoreerd en van werkelijk alle gemakken voorzien. Tot in ieder detail ademt de liefde voor de natuur, van de geselecteerde materialen tot de selectie aan boeken, van de kunst aan de muur tot aan de keuze van producten in de badkamer. Buiten op het deck bevindt zich een kleine plungepool voor een verfrissende duik na een dag in de hitte van het tropische regenwoud. Ik kan hier wel aan wennen!

Dé Awasi ervaring

Natuurlijk, de villa is overweldigend mooi, maar uiteindelijk is Awasi zo ontzettend veel meer dan een prachtige lodge temidden van het Argentijnse regenwoud. Coti nodigt ons uit in de living om ons programma voor de komende dagen door te spreken. En dát is waar Awasi zich onderscheidt van haar concurrenten. Er is eigenlijk geen 'standaard excursieprogramma' wat aan iedere gast wordt voorgesteld. Er is een menu met talloze mogelijkheden en Coti legt ons ieder idee met veel detail uit. Al gauw wordt duidelijk dat je hier tenminste 3 nachten (liever nog 4!) wilt verblijven, wil je écht volledig kunnen profiteren van alle geboden opties. Natuurlijk: we willen naar de watervallen, maar de omgeving heeft nog zoveel meer te bieden! Nu ben ik zeker geen groentje in de omgeving, maar ook ik bezocht hier eigenlijk enkel de watervallen tijdens mijn vorige bezoeken, net als vrijwel iedere andere bezoeker.

Blank

Een paradijs voor vogelaars

Als ware natuurliefhebbers kiezen wij voor een middagje vogelen in een nabijgelegen privéreservaat van een lokale familie. Awasi helpt de lokale bevolking hiermee aan inkomsten en heeft geassisteerd met de bouw van een mooie observatietoren waar je beschut de natuur kunt gadeslaan. We gaan verder te voet samen met Coti en de enthousiaste landeigenaar naar de toren waar we plaats nemen en anderhalf uur lang genieten van de rust en het ontwakende dierenleven in de namiddag. Verschillende soorten watervogels, maar ook spechten, uilen, haviken, toekans en reigers passeren de revue. Een heerlijke activiteit voor de namiddag.

Blank

De Argentijnse watervallen vóórdat de massa arriveert

Watervallen hebben een gigantische aantrekkingskracht en de populariteit van Iguazú is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Busladingen vol toeristen arriveren dagelijks in de ochtend bij de ingang en trekken 'en masse' het park in. Awasi heeft een speciale regeling getroffen met het Parkbeheer en het Gran Melia Hotel (voormalig Sheraton), gelegen in het park. Hier mogen Awasi gasten vroeg in de ochtend ontbijten, nog voor openingstijd. Om klokslag 08:00 uur, wanneer het Nationale Park officieel haar deuren opent en de mensenmassa haar intrede doet bij de hoofdingang en zich begeeft richting de Duivelskeel, heb je als gast van Gran Melia (en dus ook Awasi!) het privilege om de wandelpaden aan de noordzijde van het park met slechts een handjevol hotelgasten te verkennen. Het is, wanneer je vrijwel alleen over de houten boardwalk wandelt, lastig om voor te stellen dat het hier over een uurtje bomvol(!) mensen zal staan. Een werkelijk unieke en zeer rustgevende ervaring. Nog niet eerder zag ik Iguazú dermate exclusief.

Blank

Yacuí reservaat

Op aanraden van Coti kiezen we na een kort ochtendbezoek aan de Argentijnse watervallen, voor de reis naar het Yacuí reservaat. Maar weinigen weten dit zeer afgelegen natuurgebied te vinden; er worden immers amper tours naar georganiseerd. Het is een rit van ca. 2 uur en de rit alleen al is een bezienswaardigheid op zich. De reis voert grotendeels over een helrood zandpad en aan het einde van de tocht betreden we wederom een stuk (privé) grond. Yacuí is uitermate geschikt voor wandelaars en liefhebbers van een kalme kayaktocht, iets wat ik deze dag helemaal zie zitten. We parkeren de auto aan de oevers van een rivier waar de kayaks al klaar liggen. Er is hier niemand; we hebben het gebied voor onszelf. Het water is kalm, de stroming niet al te sterk. Onderweg worden we vergezeld door talloze tropische vlindersoorten, ijsvogels en andere watervogels. Na dit alles keren we terug bij de auto, waar in die tijd dat wij de rivier verkenden, een typische Argentijnse 'asado' (barbecue) is klaar gemaakt. En nogmaals: we zijn hier alleen. Na nog wat verdere ontspanning in de speciaal voor ons meegebrachte hangmatten, keren we in de loop van de middag terug naar Awasi voor een welverdiende plons in onze plungepool.

Een culinair paradijs

Maar het zijn niet alleen de tours die hier het verschil maken. Tijdens mijn verblijf werd ik werkelijk op en top verwend met de meest heerlijke gerechten door de chef. Eten en drinken staat hier duidelijk bovenaan het prioriteitenlijstje en geen enkele wens of dieet is hier lastig of teveel. Van het uitgebreide ontbijt, bestaande uit vrijwel alleen lokaal geproduceerde en huisgemaakte lekkernijen, tot aan de uitgebreide 3-gangen lunches en diners welke worden vergezeld door de meest heerlijke Argentijnse wijnen; het is een waar culinair paradijs.

Blank

Ook een bezoek brengen aan Awasi Iguazú?

Ik hoop natuurlijk dat ik u heb kunnen inspireren met mijn persoonlijke ervaring. Mijn verblijf in Awasi was onvergetelijk. Ik raad een bezoek van tenminste 3 nachten écht aan om volledig te kunnen profiteren van alle faciliteiten, en ook goed te kunnen proeven van het zó ontzettend uitgebreide excursiemenu. Awasi heeft voor mij bewezen dat dit gebied zoveel meer omvat dan alleen de watervallen, die uiteraard op zichzelf al een bezoek waard zijn.

Met alle plezier neem ik een meerdaags verblijf in Awasi Iguazú voor u op in een prachtig reisprogramma wat ik verder voor u zal aanpassen aan uw overige wensen en voorkeuren. Neem een kijkje bij onze Argentinië reizen voor meer inspiratie over de verschillende reismogelijkheden.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat