Delen

20 november 2015

Atacamawoestijn in bloei

Blank
Door: Gemma Hanrath

Er doet zich momenteel een fantastisch fenomeen voor in de Atacamawoestijn in Noord-Chili. Het komt maar zelden voor dat er genoeg regen valt in dit gebied om de zaadjes, gelegen onder een dikke laag zand, te laten ontwaken. Dit jaar valt er voldoende regen waardoor de heuvels en valleien in deze woestijn de afgelopen maanden prachtig felgekleurd zijn, bedekt door een gigantische bloemenzee. Niet vaak ziet u de Atacamawoestijn in bloei. Het zien van deze gekleurde bloemenzee in zo’n droge woestijn is werkelijk fenomenaal!

Blank

De Atacama woestijn

In het noorden van Chili ligt de bijna 1000 km lange Atacama woestijn. De woestijn ligt gemiddeld 610 meter boven zeeniveau en ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte.Het gebied bestaat voor het grootste gedeelte uit steengrond, zoutmeren, zand en lava en staat bekend om de minimale regenval. De Atacama woestijn staat met zijn gemiddelde van 15 millimeter per jaar zelfs bekend als droogste (niet-poolgebied) ter wereld. Ter vergelijking: in de Bilt werd er alleen op 14 november 2015 al 7 millimeter neerslag gemeten. Bijna de helft van wat er in een heel jaar in de Atacama woestijn valt! Er zijn echter uitzonderingen zoals in juli 2011 toen er een 80 cm sneeuw in de woestijn viel (de zogenaamde ‘Altiplano winter’) en de regens die er vielen in de eerste maanden van 2012. Wanneer er in een ‘normaal jaar’ voldoende regen valt is in de maanden september tot en met november the flowering desert zichtbaar, het natuurfenomeen waarbij het zuiden van de woestijn prachtig in bloei staat en de vele paarse bloemen zorgen voor fenomenale uitzichten!

Blank

San Pedro de Atacama

Het zal weinig mensen verbazen dat de Atacama woestijn niet in grote mate wordt bewoond. De grootste plaats landinwaarts is San Pedro de Atacama, een kleine plaatsje met slechts een paar duizend inwoners gelegen op een hoogte van ca. 2.400 meter. San Pedro kent een leuk en sfeervol centrum en zijn er uitstekende restaurants te vinden. Door zijn centrale ligging is San Pedro een hele goedeuitvalsbasis voor oneindig veel uitstapjes in de omgeving. De bekendste tours die worden aangeboden zijn excurcies naar de El Tatio geisers, de Valle de la Luna en de Valle de la Muerte, Salar de Atacama en de meren Miscanti en Miñiques. Allemaal prachtige en unieke excursies die ik iedereen kan aanraden, met of zonder woestijn die in bloei staat!

Blank

De Atacama woestijn bezoeken

San Pedro de Atacama heeft zelf geen luchthaven, maar is binnen 2,5 uur over land te bereiken vanuit de plaatsCalama. Vanuit alle grotere steden in Chili worden (soms met overstap of tussenlanding in Santiago de Chile) vluchten uitgevoerd naar Calama. Er zijn leuke hotels in alle categorieën te vinden in het centrum, maar vaak ook iets buiten het centrum van San Pedro de Atacama. De mooiste hotels die ik heb bezocht zijn: Hotel Alto Atacama, Hotel Tierra Atacama, Explora Hotel en Awasi hotel. Deze hotels zijn een genot om te verblijven tijdens een bezoek aan dit prachtige gebied! Ik weet zeker dat een bezoek aan de Atacama woestijn een hoogtepunt zal zijn van een rondreis door Chili.

Door het landschap met grillige rotsformaties en de vulkaantoppen van ruim 5.000 meter hoogte is het gebied van een onwaarschijnlijke schoonheid die je niet snel zal vergeten en door de fijne hotels is het een gebied dat je niet snel achter je wilt laten… Zelf een bezoek aan deze fantastische omgeving brengen? U kunt de Atacama woestijn terugvinden in het arrangement San Pedro de Atacama en bijvoorbeeld de zeer volledige rondreis Chili Delight.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat