Delen

01 maart 2024

Inspectiereis Vietnam, Cambodja & Thailand

Blank
Door: Annalena Hartmann

In de herfst van 2023 vertrok reisspecialiste Annalena naar Vietnam & Cambodja. Beide bestemmingen zijn ongekend populair en haar bezoek was de uitgelezen kans om onze favoriete accommodaties weer eens opnieuw onder de loep te nemen en ook een aantal nieuwe resorts en hotels te bezichtigen. Op de terugreis was er daarnaast tijd voor een tussenstop op het Thaise eiland Koh Kood, evenals in Bangkok. Lees hier een verslag van haar reis.

Blank


Zowel Vietnam als Cambodja zijn al vele jaren zeer geliefd onder de Tico-reizigers en zijn dan ook al geruime tijd een vast en stabiel onderdeel van ons portfolio. Ons laatste bezoek was alweer weer eventjes geleden en in de laatste jaren zijn er veel schitterende accommodaties bijgekomen. Hoogste tijd om onze lievelingsaccommodaties weer eens te bezoeken en onze excursies te ervaren!


De start van mijn reis


Mijn reis begint in Vietnam, een ontzettend veelzijdig land met uitgestrekte groene valleien, paradijselijke stranden en bruisende metropolen zoals Saigon en Hanoi. Met KLM vlieg ik comfortabel vanaf Amsterdam via Bangkok naar de zuidelijke (en grootste!) stad Saigon, ook wel bekend als Ho Chi Minh Stad. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Saigon ontmoet ik onze gids en chauffeur voor de komende dagen. Tijdens een Tico-reis door Vietnam word je steeds per regio (Zuid-, Centraal- en Noord-Vietnam) begeleid door dezelfde vertegenwoordiger van onze lokale partner. Dit is niet alleen comfortabel, maar geeft je gids ook de mogelijkheid om transfers en excursies beter op jouw wensen af te stemmen.

Blank

Saigon & De Mekongdelta


De bruisende metropool telt maar liefst 9 miljoen (!) inwoners en is ontzéttend dynamisch, met een unieke mix van het oude (historische gebouwen) en het nieuwe (wolkenkrabbels). Saigon nodigt uit om meer te leren over de complexe en vrij recente geschiedenis van de Vietnamoorlog, maar ook over de hedendaagse conflicten tussen Noord- en Zuid-Vietnam. De stad is enorm en de belangrijkste les als reisspecialist heb ik dan ook al snel geleerd: in Saigon wil je op een strategische locatie in het hart van de stad verblijven, centraal en op korte afstand van de meeste bezienswaardigheden in het zogenoemde District 1. Het mooie Hotel des Arts is hier met stipt onze favoriet. Een heerlijk hotel met een mooi buitenzwembad op het dak en twee befaamde Vietnamese restaurants.

Een absoluut unieke ervaring is een street-food tour in de avond achterop een Vespa. De tour laat je op een avontuurlijke en leuke manier kennis maken met de stad en de verschillende wijken. In Saigon is de scooter dan het ook uitgelezen voertuig om je te verplaatsen; duizenden scooters wringen hier dagelijks hun weg door de stad van A naar B en tijdens de Vespa-tour maak je als reiziger ineens deel uit van deze 'way of life'. Gedurende de tour krijg ik ook de kans om een paar overheerlijke Vietnamese gerechten te proeven, een absolute aanrader!

De volgende dag staat een stadsexcursie op het programma. Ik bezoek het herenigingspaleis en het War Remnants Museum, die beiden een indrukwekkend en gruwelijk beeld schetsen van de recente geschiedenis van Vietnam. Ook breng ik een bezoek aan de Notre Dame kathedraal en het mooie koloniale postkantoor midden in de stad.

Vanuit Saigon reis ik verder richting de vruchtbare Mekongdelta. Onderweg wordt gestopt om meer te weten te komen over dit gebied, het leven op het platteland en de diverse bronnen van inkomsten van de gemiddelde Vietnamese familie. Zo wordt er veel rijst verbouwd, wordt er veel gevist en zie ik veel kokospalm- en bananenplantages.

Na een lange rit arriveer ik bij het prachtige Azerai Can Tho Resort. Hoewel de Mekongdelta en de stad Can Tho druk bezocht zijn, biedt het resort een oase van rust en lijkt de tijd hier stil te staan. Van de uitgestrekte groene paden door het hele resort tot aan de uitgebreide en luxueuze spa, het interieur van de schitterende villa's en de restaurants – overal nodigt Azerai uit tot ontspanning.

Blank

Hoi An & The Nam Hai


Per binnenlandse vlucht reis ik de volgende ochtend verder naar Centraal-Vietnam. Het toestel landt op de luchthaven van Da Nang, en al snel volgt een transfer naar het zeer gerenommeerde en exclusieve The Nam Hai Four Seasons, gelegen op 10 minuten afstand van het charmante stadje Hoi An. The Nam Hai is een begrip in Vietnam en wordt door veel van onze reizigers zelfs gezien als één van de allerbeste resorts van Azië! Mijn bezoek valt dan ook allerminst tegen. Dit schitterende (en ook reusachtige!) complex ligt spectaculair aan een prachtig strand. De prachtige villa’s zijn slim en met liefde voor detail vorm gegeven en van alle luxe voorzien. Mede door de strategische locatie t.o.v. Hoi An, waardoor een verblijf in The Nam Hai dus niet puur is gericht op een strandbeleving, maakt het een sublieme locatie.

Blank

Phu Yen & Ninh van Bay


Vietnam staat bekend om haar gigantische kustlijn en kent dan ook ontzettend veel strandbestemmingen. Ben je op zoek naar een ongerept stukje Vietnam waar je heerlijk tot rust kunt komen? Dan is het nog redelijk onbekende Phu Yen een schot in de roos! Vanuit Hoi An reis ik - alles behalve standaard - verder per luxe Vietage trein naar Quy Nhon. The Vietage biedt een luxe treinervaring door het prachtige landschap van Centraal-Vietnam. Een afgezonderde coupé is volledig omgetoverd tot een luxe bar en comfortabele zitplaatsen. De reis naar Quy Nhon duurt ca. 6½ uur en tijdens de rit wordt je als reiziger van alle luxe voorzien, krijg je ontelbaar veel heerlijke drankjes, een uitstekende 3-gangen lunch en zelfs een korte nek- en schoudermassage. Eenmaal aangekomen in Quy Nhon word ik opgewacht door een vertegenwoordiger van Zannier Bai San Ho. Dit resort is een nieuwe parel aan de kust van de provincie Phu Yen. Werkelijk alles klopt hier, het personeel creëert een warm ‘home away from home’ gevoel en behandelt haar gaten als beste vrienden en royalty tegelijkertijd. Het resort is omgeven door een 100 hectare groot groen berglandschap, grenzend aan een schitterend privéstrand.

Tijdens de ‘Local Lifestyle Discovery Tour’ kom ik daadwerkelijk in contact met de lokale bevolking. Je bent hier vrijwel alleen en andere toeristen zijn amper te ontdekken. Een prachtige en zeer authentieke ervaring! tieke ervaring! Het valt mij op dat deze omgeving nog ongerept en grotendeels onaangetast is door het toerisme. Wat mij betreft absoluut een verborgen juweel!

Vanuit Zannier Bai San Ho reis ik verder naar het mooie Six Senses Resort in Ninh van Bay. Het resort ligt in een rustige baai voor de drukke stad Nha Trang en de villas zijn verdeeld over een groot terrein vol tropische vegetatie. Bij Six Senses kun je kiezen uit een groot aanbod aan dagelijkse activiteiten; er is werkelijk voor ieder wat wils. Dit maakt Six Senses Ninh van Bay dan ook uitermate geschikt voor families. Tijdens mijn korte maar zalige verblijf is het puur genieten geblazen. Het prachtige en zeer uitgestrekte privéstrand, het kristalheldere water van de zee, nodigt uit om urenlang te badderen.

Blank

Hanoi


Ik vervolg mijn reis naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi en neem allereerst de boot naar de toeristische badplaats Nha Trang. Per binnenlandse vlucht ben ik vervolgens razendsnel in Hanoi, waar (wederom) een warm welkom volgt door mijn volgende gids en chauffeur voor dit laatste gedeelte in Vietnam.

In Hanoi verblijf ik in het historische Sofitel Legend Metropole, rustig en toch centraal gelegen op loopafstand van de charmante oude wijk van Hanoi. Dit statige hotel combineert Franse finesse met Vietnamese invloeden en is een absolute klassieker in de stad.

Tegenover het Sofitel ligt het spiksplinternieuwe Capella Hanoi wat door het uitgesproken design en luxe uitstraling opvalt. Dit luxueuze hotel is met veel charme en oog voor detail ingericht door de Amerikaanse designer Bill Bensley en maakte beslist indruk. Erg verhelderend om twee totaal verschillende hotels te bezoeken om zo te kunnen bepalen waar we onze reizigers kunnen laten verblijven. Voor ieder wat wils!

In Hanoi verken ik de verschillende delen van de stad onder begeleiding van mijn gids. Ik wandel door het park waar de bevolking de dag begint met ochtendgymnastiek, proef heerlijke street-food gerechten in het oude centrum en ga naar het Huu Tiep meer waar een B-52 bomwrak in het water ligt. Hanoi charmeert door zijn gezellige en rommelige sfeer, zeer vriendelijke mensen en mooie natuur midden in de stad.

Blank

Mai Chau & Ninh Binh


De volgende ochtend zet ik mijn reis voort richting de bergen van Mai Chau. Na ca. 3½ uur rijden, arriveer ik bij één van de absolute favorieten tijdens deze reis door Vietnam: het zeer indrukwekkende Avana Retreat. Dit kleinschalige hotel biedt door haar ligging midden in de bergen geweldig uitzicht op de omgeving. In de namiddag volgt een 2 uur durende wandeling door de natuur die eindigt bij een dorp wat door de Witte Thai, een van de 12 etnische groepen in de regio, bewoond wordt. Hier is het puur genieten met een verkoelend drankje en wat fruit terwijl mijn gids mij alles kan vertellen over de tradities en gewoontes van de Witte Thai. Waar het populaire natuurgebied Sapa in het noorden van Vietnam helaas inmiddels druk bezocht is, biedt Mai Chau een geweldige natuurervaring in de bergen, ver weg van de massa. Bovendien is dit prachtige gebied gemakkelijk te bereiken vanuit Hanoi en handig te combineren met een bezoek aan Ninh Binh of Halong Bay.

Na een heerlijk verblijf in Avana is het lastig afscheid nemen, maar de volgende ochtend start alweer mijn doorreis naar Ninh Binh, ook wel het ‘droge Halong Bay’ genoemd en tevens mijn laatste stop in Vietnam. Naast Halong Bay is ook Ninh Binh inmiddels een geliefde bestemming voor toeristen, en dat is zeer begrijpelijk. De rotsachtige steenformaties, lange grotten en tempels op het water zijn namelijk zeer indrukwekkend. Ik verblijf er in het Tam Coc Garden Resort, dat weliswaar eenvoudiger is, maar veel rust biedt en een zeer geschikte uitvalsbasis is om Ninh Binh en Tam Coc te verkennen. De omgeving leent zich uitstekend om fietstochten of wandelingen te maken.

Het absolute hoogtepunt van mijn bezoek aan Ninh Binh is de vroege ochtend boottocht in Trang An. Het gevoel bijna alleen op het water te zijn, is écht magisch!

Blank

Verder richting Cambodja


Een reis naar Vietnam laat zich uiterst goed combineren met het indrukwekkende Cambodja. Naast eeuwenoude mystieke tempelcomplexen, biedt Cambodja prachtig oerwoud en paradijselijke eilanden. Het land charmeert met zijn ontzettend vriendelijke bevolking en complexe geschiedenis.

Ik begin mijn reis door Cambodja in Siem Reap, wat per korte vlucht makkelijk te bereiken is vanuit Vietnam. Siem Reap is een gezellige stad met veel leuke restaurants, barretjes, markten en uiteraard ongelofelijk mooie tempels die midden in de stad liggen maar toch omgeven zijn door de natuur. Deze combinatie van stad, cultuur en natuur maakt Siem Reap één van mijn lievelingsbestemmingen tijdens deze ongelooflijk indrukwekkende inspectiereis.

In Siem Reap is inmiddels een breed scala aan exclusieve hotels te vinden en de meeste internationale hotelketens zijn er inmiddels vertegenwoordigd, dus aan keuze geen gebrek. In Siem Reap verblijf ik op aanbeveling van onze lokale partner in het Jaya House River Park Hotel, een heerlijk boutique hotel, centraal gelegen aan de rivier in Siem Reap. Deze plek heeft mijn verwachtingen op alle fronten overtroffen. Werkelijk álles draait hier om uitstekende service. En beslist benoemenswaardig zijn de forse inspanningen van het hotel om de lokale gemeenschap te ondersteunen.


Tijdens mijn verblijf in Siem Reap bezoek ik naast het Jaya House River Park Hotel ook nog het luxueuze Amansara resort, het stijlvolle Shinta Mani Angkor Hotel, het oudste hotel van de stad, The Raffles, het nieuwe Treeline Urban Resort, evenals het indrukwekkende Phum Baitang net buiten de stad. Maar Jaya House is met stip mijn favoriet!

Een reis door Cambodja is natuurlijk niet compleet zonder de eeuwenoude tempels van Angkor te bezoeken en wat keek ik hiernaar uit! Wordt het tempelcomplex overdag overladen door bussen vol toeristen, stond ik al vroeg op voor een magisch aangezicht van de tempel tijdens zonsopgang. De magie van het het moment dat het langzaam licht wordt en het silhouet van Angkor Wat zich langzaam openbaart, is amper te beschrijven. Ik zal dit zeker niet snel vergeten en het is dan ook wat mij betreft dé manier om de tempels te aanschouwen!

Blank

Phnom Penh


Na een geweldige tijd in Siem Reap vervolg ik mijn reis per korte binnenlandse vlucht naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Met stip het mooiste en fijnste hotel van de stad is het centraal gelegen Rosewood hotel, één van de hoogste gebouwen in Phnom Penh. Dit heerlijke metropool hotel is echt een wolkenkrabber met uitstekende uitzichten over de stad en de Mekong-rivier.

De volgende ochtend staat een bezoek aan het Koninklijk Paleis en de Tuol Sleng-gevangenis op het programma. In Tuol Sleng krijgen we een schrijnende indruk krijgen van de gruwelijke geschiedenis van Cambodja onder het bewind van de Rode Khmer. Hoewel dit bezoek uitermate schokkend is, biedt het een waardevol inzicht in een recent en cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van Cambodja. Iets wat ik niet had willen missen.

Blank

Koh Rong en omgeving


Ik vervolg mijn reis naar Sihanoukville, van waaruit de eilanden Koh Rong en Songa Saa makkelijk te bereiken zijn. De rit naar Sihanoukville is aangenaam en kort, dankzij de nieuwe snelweg waarmee Sihanoukvilla tegenwoordig in ca. 2 uur bereikt kan worden vanuit Phnom Penh. Vanuit Sihanoukville reis ik per boot verder naar Koh Rong, een overtocht van 45 minuten. Het eiland Koh Rong is een heerlijke plek om een paar dagen te ontspannen. Je vindt er prachtige stranden en een azuurblauwe zee.

Direct naast Koh Rong ligt het eiland Songa Saa en het gelijknamige resort biedt 'barefoot luxury' op zijn best. Wat een charmante plek met een heerlijk ontspannen sfeer! Het eiland bevindt zich in een nationaal park en vissen is er strikt verboden. De veelzijdigheid aan kleurrijke vissen die je vanaf de houten vlonders kunt bewonderen is dan ook ongekend. Het eiland is klein en je kunt hier alles gemakkelijk te (blote) voet doen. Beslist het ultieme eilandleven. Rondom het eiland ligt een prachtig koraalrif, waar je kunt snorkelen of duiken. Ook de service en het eten zijn van een uitstekende kwaliteit. Iedere avond wordt er op een weer andere locatie een voortreffelijk diner geserveerd en met een beetje geluk kun je na het diner zwemmen tussen het lichtgevende plankton. Ook boven water valt er genoeg dierenleven te spotten. Zo zag ik tijdens mijn verblijf apen, gigantische vleermuizen en een aantal neushoornvogels.

Net als Song Saa ligt ook het Six Senses Krabey Island Resort op een privéeiland. De villa’s zijn van alle luxe voorzien en omgeven door tropische vegetatie. De spa van dit resort heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het is een gigantische spa van wel 2.000 m2, ook wel de grootste Six Senses Spa in Zuidoost-Azië, inclusief enorme meditatievleugel, schitterende kleedkamers, een binnenzwembad, sauna en stoombad. Zowel middels de bouw van het resort, als met het volledige activiteitenaanbod is alles erop gericht om haar gasten op te laten gaan in de prachtige tropische omgeving en je te verbinden met de natuur. In één woord: ZEN.

Blank

Cardamom Mountains


Na drie overheerlijke eilanddagen verlaat ik de kust van Cambodja en reis ik verder naar het ultra luxueuze Shinta Mani Wild, gelegen in de Cardamom Mountains. De eerste anderhalf uur voeren over een aangename snelweg en de laatste 30 minuten voert over een onverharde weg. Eenmaal aangekomen bij Shinta Mani Wild voelt het alsof ik in een paradijs ben beland en word ik meegenomen naar de jaren '50, tijdens het bezoek van Jackie Kennedy aan Koning Sihanoukville. Alles oogt vorstelijk, ultraluxe en koloniaal. De Amerikaanse architect Bill Bensley heeft het resort met enorm veel oog voor detail en luxe ingericht. De check-in is dan ook buitengewoon bijzonder: gasten kunnen via een zipline inchecken bij het resort! De zipline heeft 2 stations en is met een lengte van meer dan 50 meter de langste zipline in Cambodja.

Ik krijg mijn eigen ‘adventure butler’ toegewezen die het programma voor de komende dagen voorstelt. Shinta Mani biedt verschillende soorten excursies, waaronder wandelingen door de natuur, mountainbiken en het maken van boottochten. Ook worden er fantastische 'sundowner drinks' verzorgd op de mooiste locaties.

Deze luxe tenten liggen op loopafstand van het hoofdgebouw en die van mij op zelfs 10 minuten lopen. Vooral in de avond ben ik blij met de alternatieve optie om per jeep naar mijn tent te worden gebracht; onderweg komen we een gigantische python tegen! De tent is fantastisch en van werkelijk álle gemakken voorzien. Je slaapt in een zeer comfortabel bed en ook het sanitair is álles behalve basic met een heerlijke, ruime regendouche. Je kunt dan ook eigenlijk amper nog spreken van een tent.

Ook op gastronomisch vlak is alles bij Shinta Mani tip top in orde. Iedere avond bereidt de chef een subliem 8-gangen menu. Ik heb gedurende de hele reis ontzettend lekker mogen eten, maar nergens heb ik zo genoten als bij Shinta Mani Wild. Al met al een onvergetelijke ervaring! Ben je opzoek naar ultieme luxe en avontuur temidden van de natuur? Dan is een verblijf bij Shinta Mani Wild een geweldige toevoeging aan een reis door Cambodja!

Blank

Een paradijselijke afsluiter op Koh Kood


Ik verlaat Cambodja en sluit de reis af op het prachtige Thaise eiland Koh Kood, waar ik overnacht in het befaamde Soneva Kiri Resort. De verwachting was hoog, en deze werd ruimschoots waargemaakt en zelfs overtroffen.

Alles aan Soneva Kiri is heerlijk. Het eiland zelf met het schitterende privéstrand, de architectuur van het resort zelf, de sublieme service, de villa’s, álle faciliteiten, de boterzachte lakens en het uitgebreide pillow menu. Direct bij aankomst mag ik mijn schoenen afgeven en deze kreeg ik pas weer terug op de ochtend van mijn vertrek. Gedurende je verblijf zijn blote voeten de standaard. Ik krijg mijn persoonlijke gastheer toegewezen die steeds op magische wijze op het juiste moment weet te verschijnen om te helpen. Alle villa's zijn voorzien van een eigen buggy, zodat je tijdens je verblijf de volledige vrijheid hebt om het resort - wat bijna dorpsachtig aandoet - te verkennen. Soneva Kiri biedt naast het prachtige privéstrand ook een groot aanbod aan faciliteiten en beschikt zelfs over een gigantische ruimtetelescoop.

Afscheid nemen van een plek als Soneva Kiri is altijd een beetje verdrietig. Maar daar heeft Soneva Kiri iets op gevonden. Absolute kers op de taart was mijn terugreis naar Bangkok. Op een klein eiland naast het resort ligt de luchthaven van Soneva. Middels een ca. 10 minuten durende bootrit vanaf het resort bereik ik Soneva’s privé-Cessna waarmee ik in een uurtje naar de internationale luchthaven van Bangkok vlieg en landt tussen alle grote Boeings van de commerciële luchtvaartmaatschappijen. Wát een luxe!

Blank

Terugreis via Bangkok


Een reis naar Vietnam en/of Cambodja wordt gezien de vluchtverbindingen vaak gecombineerd met een bezoek aan Thailand's bruisende hoofdstad Bangkok. Deze stad heeft een overvloed aan bezienswaardigheden, variërend van prachtige tempels en paleizen en kleurrijke wijken en markten. Ook op gastronomisch gebied stelt Bangkok nooit teleur. Het aanbod aan fantastische restaurants en het sublieme streetfood is beslist een verkenning waard. Ga ook zeker aan het eind van de dag naar één van de vele rooftopbars voor een onvergetelijk uitzicht over de stad.

Mijn verblijf in Bangkok is maar kort en ik mag zelf verblijven in Hotel The Siam, zeer rustig gelegen aan de rivier, wat verder weg van het centrum. De perfecte locatie voor wie het hectische Bangkok wat té overweldigend kan zijn. Een heel mooi alternatief is het nieuwere Capella Hotel, eveneens gelegen aan de rivier in de boeiende wijk Sathorn. Aan luxe hotels in Bangkok zeer zeker geen gebrek!

De volgende ochtend staat mijn terugkeer naar Amsterdam alweer op het programma. Met een comfortabele directe KLM-vlucht reis ik weer terug naar Amsterdam.

Blank

Tot slot


Mijn reis door Vietnam en Cambodja heeft mij op zoveel vlakken verrast. Hoewel geografisch dicht bij elkaar gelegen, zijn beide landen totaal verschillend en bieden ze ieder een unieke reisbeleving. Vietnam betovert met de boeiende cultuur, indrukwekkende bergen, schilderachtige natuur en verrukkelijke keuken. Het land is uitgestrekt en veelzijdig, variërend van bruisende steden tot weelderige berggebieden en prachtige kustlijnen. In Cambodja raak ik ontroerd door de buitengewone gastvrijheid van de bijzonder vriendelijke bevolking en de aangrijpende recente geschiedenis. Cambodja heeft zóveel meer te bieden dan de tempels van Angkor. Ik werd overweldigd door de schitterende natuur en de prachtige eilanden in het zuiden.

Heb ik uw interesse gewekt en heeft u interesse in een reis naar Vietnam & Cambodja? Breng dan een bezoek aan onze pagina's over Vietnam en Cambodja en laat u inspireren door onze voorbeeldreizen.

Wilt u graag eens van gedachten wisselen over uw reisplannen, neem dan contact met mij op via annalena@tico.nl of bel mij voor telefonisch advies op 020-7887775. Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een reisplan op basis van uw persoonlijke wensen en voorkeuren!

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat