Delen

05 januari 2019

De Aguas Arriba Lodge, een parel in Patagonië

Blank
Door: Charissa Martens

Het is soms moeilijk voor te stellen hoe bijzonder een accommodatie is en hoe ontzettend veel toegevoegde waarde een verblijf kan hebben op de algemene reisbeleving. Argentinië is al vele jaren mijn favoriet in Latijns-Amerika en ik heb al enkele schitterende reizen mogen maken, zowel voor Tico, als privé. Maar nog niet eerder kwam ik in een accommodatie die mijn hart dermate heeft gestolen als de kleinschalige Aguas Arriba Lodge, gelegen in het hart van Argentijns Patagonië.

Blank

Die ochtend ben ik al vroeg uit te veren om mijn vlucht van Bariloche naar El Calafate te halen. Na een vliegreis van nog geen 2 uur landt het toestel soepeltjes op de kleine luchthaven van El Calafate. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik hier voor het laatst was en ik was even vergeten hoé ruig en uitgestrekt het Patagonische landschap ook alweer was! Ik haal mijn huurauto op, waarna de schitterende rit in noordwestelijke richting van start gaat naar mijn volgende stop: de Aguas Arriba Lodge.

Blank

De rit naar El Chaltén

Ik verlaat de luchthaven. Het eerste uur is de rit wat eentonig, maar tegelijkertijd tóch indrukwekkend. Recht en lang, zonder enige afwisseling. Af en toe passeren we een afgelegen estancia met een rits koeien en zo af en toe krijg ik een verdwaalde guanaco (een type lama wat hier erg veel voorkomt) in het vizier. Maar dan doemen in de verte de besneeuwde Andestoppen op van het Los Glaciares National Park. Hoe dichterbij ik bij de toppen kom, hoe vaker ik de auto even aan de kant moet zetten vanwege het werkelijk adembenemende tafereel wat zichtbaar wordt aan de horizon. Het is stralend zonnig en in de verte zie ik Mount Fitz Roy, een indrukwekkende bergtop en wellicht hét boegbeeld van deze regio liggen. We zijn dichtbij El Chaltén, de enige plaats in deze verder verlaten omgeving en ooit een militaire basis van het Argentijnse leger. Gezien onze aankomst aan het einde van de middag, overnachten wij in dit verder weinig interessante plaatsje, wat vooral voor wandelaars dé uitvalsbasis is voor tochten in de omgeving.

Blank

Van El Chaltén naar de Aguas Arriba Lodge

Na het ontbijt verlaten we El Chaltén en maakt de uitstekende geasfalteerde weg plaats voor een 'rustieke' ongeasfalteerde versie. De komende 35 kilometer zullen (inclusief stops) ca. anderhalf uur in beslag nemen. In een mum van tijd maakt verandert het landschap en passeren we diverse meren en watervalletjes welke gevoed worden door de vele gletsjers die dit gebied rijk is. We parkeren de auto aan de zuidelijke oevers van het meer waar we worden opgewacht door Jackie, een dolenthousiaste gids van Aguas Arriba. Samen met Jackie besluiten we om naar de lodge te wandelen, een heerlijke afwisseling na al die uren in de auto. Het pad meandert aan de oostelijke oevers van het meer door prachtig lenga- en nothafagusbos. De kracht van de natuur is duidelijk zichtbaar; vele bomen overleven de harde Patagonische winden niet en liggen ontworteld op de bodem van het bos. Halverwege gaan we even zitten bij een rivier voor wat snacks en enige tijd later arriveren bij een paradijsje: de houten Aguas Arriba Lodge. Ivor & Pato verwelkomen mij op het deck als een oude vriend en het voelt alsof ik een nieuw thuis heb gevonden voor de komende dagen.Het is allereerst de gemeende hartelijkheid die hier het verschil maakt. Van de gastvrouw, tot de bootman, de gidsen en het goedlachse keukenpersoneel: iedereen heet je hier van harte welkom en dat voelt heerlijk na een lange reis.

Blank

Hoe het allemaal begon

Vol passie vertelt eigenaar Ivor hoé hij en Pato in het jaar 2000 besloten om in de regio een huis te bouwen. Ze verkochten hun appartement in Buenos Aires én zijn geliefde jaguar en kochten een stuk land. Het duurde nog eens 2 jaar voordat ze alle vergunningen compleet hadden om ook daadwerkelijk te kunnen starten met de bouw. Het duurde vervolgens nog eens 7(!) zomers voordat het huis gereed was. Door het zeer strenge klimaat kan er in de winter, wanneer het gebied geteisterd wordt door extreme kou en zware sneeuwstormen, niet worden gebouwd. Ivor huurde de beste timmermannen uit de subtropische provincie Misiones in en verbleef samen met hen seizoen in, seizoen uit op het terrein, waar ze woonden in tenten. Al het materiaal moest van ver komen en worden aangevoerd per boot. Volgens Ivor waren er wel 2.500 boten nodig om al het materiaal richting de lodge te krijgen. Er is in dit afgelegen deel (tot op de dag van vandaag) géén elektriciteit dus alle machines werden aangedreven door generatoren. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoé bijzonder lastig deze onderneming moet zijn geweest.

Blank

De lodge

De lodge telt slechts 5 kamers, waarvan 2 (grote) kamers met uitzicht op Fitz Roy, en 3 iets kleinere kamers met direct (frontaal) uitzicht op de gletsjer die hier direct aan de overkant is gelegen. Alle kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer. In het hart van de lodge bevindt zich de ruime woonkamer met open haard met een gigantische glazen raampartij. Heb je even geen zin om te wandelen, dan is het een ware traktatie om hier heerlijk weg te duiken met een goed boek waarbij je af en toe kunt weg dromen met uitzicht op de gletsjer of een voorbij zwevende condor. Ik kon er in ieder geval uren naar staren. Buiten op het deck bevinden zich enkele ligbedden waar je (evt. met een warme deken) kunt genieten van het uitzicht. Ook op culinair gebied kom je hier niets tekort. In een zeer huiselijke sfeer worden de meest heerlijke maaltijden bereid en tevens is een prachtig aanbod aan (lokale) wijnen aanwezig. Aan alle dieetwensen/eisen kan worden voldaan.

Blank

Geen overweldigende luxe, maar beslist comfortabel

Verwacht hier geen enorme luxe; het is immers geen 5-sterren hotel. Maar comfortabel en van alle gemakken voorzien is het zeker! Het is goed om je te realiseren wáár je je bevindt: op een zeer afgelegen locatie in het hart van de Patagonische wildernis. Overdag is er in principe geen elektriciteit. In de ochtend en in de middag wordt de generator gebruikt om de lodge te voorzien van energie. Er is géén mobiel bereik, en géén draadloos internet. Wel is er een computer aanwezig zodat je, indien nodig, per mail of via sociale media, contact op kunt nemen met de buitenwereld. Je komt hier even helemaal los van de buitenwereld, en is dat niet wat we allemaal wel eens nodig hebben? Ik hoop hier beslist ooit te mogen terugkeren en meld mij hierbij graag aan als ambassadeur voor deze bijzondere plek.

Blank

Bent u geïnspireerd door mijn verhaal en zou u ook graag eens willen verblijven in deze schitterende lodge? Laat het mij weten en ik neem met alle plezier een verblijf op in een prachtig reisprogramma wat ik verder voor u zal aanpassen aan uw overige wensen en voorkeuren. Neem een kijkje bij onze Argentinië reizen voor meer inspiratie over de verschillende reismogelijkheden.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat