Logo bg white

Praktische reisinformatie Uruguay

Ligging

Uruguay ligt aan de oostelijke kant van Zuid-Amerika en wordt omsloten door de twee buurlanden Argentinië en Brazilië. Het contrast tussen de grote en drukbevolkte buurlanden en het kleine en rustige Uruguay is enorm. Met een oppervlakte van 176,15 km2 is Uruguay op Suriname na het kleinste land van Zuid-Amerika. Vanaf Punta del Este naar de Braziliaanse grens loopt de 220 km lange kustlijn langs de Atlantische Oceaan. Ten westen van Punta del Este loopt een kustlijn van 400 km langs de rivier ‘Río de la Plata’. Het binnenland bestaat voornamelijk uit glooiende groene vlaktes met veel bebossing en rivieren.

Blank

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd (de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) is het Uruguay 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Uruguay 4 uur vroeger.

Paspoort & visum

Als Nederlander of Belg heeft u geen visum nodig voor een bezoek aan Uruguay. Wel heeft u een geldig Nederlands of Belgisch paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Bij aankomst in Uruguay dient u een visumkaart in te vullen, welke bij de douane zal worden gestempeld. U dient dit papiertje te bewaren en bij vertrek vanuit Uruguay weer bij de douane in te leveren.

Valuta

De munteenheid in Uruguay is de Uruguayaanse Peso (UYU, $). In Uruguay wordt de Amerikaanse Dollar (aangeduid als US$) ook overal geaccepteerd. Pinautomaten geven zelfs de optie zowel Uruguayaanse Pesos als Amerikaanse Dollars te pinnen. De actuele koers van de Peso is te vinden op www.oanda.com. Op deze site kun je een handig overzichtje uitdraaien met de huidige koersen die u mee kunt nemen op reis (kijk hiervoor bij de ‘Travel Exchange Rates’). Met dit overzichtje wordt het omrekenen tijdens uw reis erg makkelijk gemaakt.

Blank

Betalen in Uruguay

De beste manier om lokaal geld te verkrijgen in Uruguay is pinnen met een internationale pinpas. In de grote en middel grote steden levert dit geen enkel probleem op en zijn voldoende ATM’s aanwezig. Bij sommige banken kunt u per keer maximaal 5000 pesos opnemen. Ook is het mogelijk om met uw creditkaart te betalen, Visa of Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards. Een creditcard kan vaak gebruikt worden in de grotere steden, restaurants en winkelcentra. Houdt u er rekening mee dat u voldoende contant geld meeneemt als u naar het binnenland reist. Bij hotels en restaurants is het in minder toeristische gebieden vaak niet mogelijk met creditcard te betalen.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Uruguay is echter een bijzonder veilig en stabiel land. Voor de meest up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Taal

De officiële taal in Uruguay is Spaans. Het is niet noodzakelijk om zelf Spaans te spreken tijdens uw rondreis door Uruguay want alle belangrijke reisonderdelen zijn reeds vastgelegd. Het is echter zeker de moeite waard wat basis kennis Spaans te beheersen, dat zal uw reis en het contact met de lokale bevolking nog leuker maken en uw communicatie in de hotels en restaurants vergemakkelijken. Naast Spaans wordt er vaak Portugees gesproken. Engels wordt (ook in de toeristische gebieden) vaak maar mondjesmaat gesproken.

Klimaat

Door de ligging van Uruguay op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoenen omgekeerd aan de seizoenen zoals wij die kennen. De regenval is het gehele jaar door ongeveer gelijk.

  • De zomer loopt van november t/m februari en wordt gekenmerkt door warme temperaturen (gemiddeld 26 graden).
  • De winter loopt van juni t/m augustus en is kouder met een gemiddelde temperatuur van 14 graden. Uitschieters naar beneden zijn in deze maanden goed mogelijk en door de wind is de gevoelstemperatuur lager in de wintermaanden.
Blank

Vervoer

Tico stelt complete reizen samen waarin het vervoer reeds is inbegrepen. Wij stellen hierbij het vervoersmiddel voor dat het beste bij uw wensen aansluit. Wanneer u vanuit of naar Argentinië reis is een comfortabele overtocht per ferry een goede optie. Ter plaatse zullen transfers en huurauto aangeboden worden of – wanneer gewenst – binnenlandse vluchten.

Autohuur: Uruguay is een klein land met een goed wegennetwerk. Wanneer u tijdens uw bezoek verschillende delen van het land wilt aandoen is een huurauto een perfect vervoersmiddel. Een huurauto geeft u veel flexibiliteit om ter plaatse uw dag naar eigen inzicht in te delen. Ondanks dat niet alle wegen geasfalteerd zijn, is een pick-up niet noodzakelijk. Bij uw geboekte reis ontvangt u goede landkaarten en gedetailleerde routebeschrijvingen.

Transfers: Omdat het comfort van de reis bij ons hoog in het vaandel staat wordt u opgehaald bij de luchthaven of de pier en naar uw eerste hotel gebracht. Uiteraard is het ook mogelijk direct na aankomst uw huurauto op te halen.

Intercontinentale vluchten: Er gaan geen directe vluchten van Amsterdam naar Montevideo. Vanuit Amsterdam kunt u met KLM rechtstreeks naar Buenos Aires vliegen. Vanuit hier kunt u doorvliegen of per ferry (Buquebus) naar Uruguay reizen. KLM vliegt tevens meerdere keren per week rechtstreeks naar Sao Paulo, waar u kunt overstappen op een vlucht van ca. 2,5 uur naar Montevideo.

Blank

Electriciteit

Het standaardvoltage in Uruguay is 220 volt. Voor uw elektrische apparatuur heeft u soms een verloopstekker nodig, het is daarom aan te raden een wereldstekker vanuit Nederland mee te nemen.

Gezondheid

Voor zover bij ons bekend zijn er geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Uruguay. Daarnaast is er geen malaria in Uruguay. Omdat adviezen hieromtrent regelmatig wijzigen, verwijzen wij u voor de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Fooien

In de toeristische branche maakt fooi een belangrijk deel uit van het inkomen van mensen. Het is zeer gebruikelijk om – bij tevredenheid over de ontvangen maaltijd of service – fooien te geven in een restaurant, bij een goede gids/chauffeur of een hotel. Bij restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk wanneer het eten naar wens is geweest. Let op: soms is de fooi reeds inbegrepen in het totaalbedrag (dit staat in dat geval echter altijd op de rekening vermeld).

Bevolking

Uruguay is een dunbevolkt land met naar schatting 3,5 miljoen inwoners. Het overgrote deel van de bevolking (meer dan 40%) woont in Montevideo. De meeste Uruguayanen zijn van Spaanse of Italiaanse afkomst.

Ontvang ca. 4 keer per jaar onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen.

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2017 - Privé reizen op maat