Logo bg white

Praktische informatie Griekenland

Onderstaand treft u een overzicht aan van praktische informatie voor uw bezoek aan Griekenland die u kunt gebruiken in aanloop naar of tijdens uw reis naar Griekenland.

Betalen

In Griekenland is de Euro (€), net als in Nederland, de nationale munteenheid. Wij raden u aan om altijd wat cash geld mee te nemen. Mochten de geldautomaten het (tijdelijk) niet doen, dan heeft u in ieder geval geld op zak.


Pinnen

U kunt in het hele land in de meeste grotere dorpen of steden gemakkelijk geld opnemen in de aanwezige pinautomaten (ATM). U kunt bij deze automaten meestal 24 uur per dag, 7 dagen per week geld opnemen. U betaalt in principe geen transactiekosten over het gepinde bedrag.


Creditcard

Op de meeste plekken in Griekenland kunt u ook gewoon met creditcard betalen. De meest geaccepteerde creditcards zijn American Express, Visa, Mastercard, Diners Club en Maestro. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed! Hebben wij een huurauto voor u geregeld, dan is een creditcard vereist op naam van de hoofdbestuurder. Zorgt u dan ook zeker voor voldoende limiet zodat de borg hiermee gedekt kan worden.

Blank

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Griekenland. U mag, net als in alle andere landen binnen de Europese Unie, geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.

Duurzame keuzes

Met behulp van onze reizen kunt u veel unieks en prachtigs van wat de wereld te bieden heeft verkennen. Om dit nu en in de toekomst te kunnen blijven doen, streven wij ernaar de komende jaren de positieve uitwerking van iedere reis te vergroten door steeds meer duurzame reisonderdelen aan te bieden. Dit zonder de kwaliteit en luxe uit het oog te verliezen die u van Tico Reizen gewend bent. Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P's op het gebied van duurzaamheid (People, Planet en Profit) hoog in het vaandel hebben staan, laten wij extra opvallen in ons aanbod door middel van een wereldbolletje.

In ons Griekenland aanbod vindt u op dit moment de volgende duurzame Blank keuzes terug:


Vasteland

Eilanden


Meer informatie over onze inspanningen de Tico reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden vindt u op de pagina 'Duurzaam reizen'.

Drinkwater

In principe kunt u op de meeste plekken in Griekenland veilig water uit de kraan drinken. Het is doorgaans van goede kwaliteit, echter zijn er nog altijd plekken waar het leidingwater gechloreerd is, wat voor onrustige darmen kan zorgen. Indien u twijfelt is het te adviseren om water uit flessen te drinken.

Blank

Elektriciteit

In Griekenland hebben de stopcontacten dezelfde netspanning als in Nederland (230 volt). De stopcontacten hebben twee ronde gaten, net als in Nederland. Het is dus niet nodig om een wereldstekker aan te schaffen.

Fooien

Het geven van fooi is in Griekenland niet verplicht en service is altijd inbegrepen in de prijzen. Wanneer u echter tevreden bent met de geleverde service, dan is het natuurlijk altijd leuk om een fooi achter te laten. Hieronder een aantal sector-specifieke tips m.b.t. het geven van fooi in Griekenland, gebaseerd op een gezelschap bestaande uit 2 personen. Deze bedragen zijn indicatief en geheel niet verplicht.

Restaurants

In restaurants is fooi vaak inbegrepen bij de prijs. Indien u tevreden bent kunt u het bedrag afronden, of nog wat kleingeld achterlaten. In de luxere restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 5 à 10% achter te laten wanneer de service goed was.

Gidsen

Gaat u een hele dag met een privé-gids op pad, dan kunt u denken aan een fooi van ca. € 40-60. Houd bij een halve dag rekening met ca. € 20-30.

Taxi of transfer

Reist u ter plekke met een taxi, dan kunt u het te betalen bedrag mooi afronden, net zoals u dat wellicht ook in een Nederlandse taxi zou doen.

Heeft Tico voor u een privé-transfer geregeld, dan kunt u een kleine fooi achterlaten. Gaat het om transport voor een halve dag, dan kunt u ca. € 10-20 aanhouden, voor een hele dag ca. € 30-50.

Blank

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Kledingvoorschriften

Griekenland is een land met doorgaans hoge temperaturen en het is dan ook te adviseren om luchtige kleding mee te nemen. Een trui, of vest is echter geen overbodige luxe voor de avonduren. Het kan afkoelen, maar het biedt tevens bescherming tegen de muggen. Waterschoenen bieden een goede bescherming wanneer u langs de (soms) rotsachtige kust wandelt.

In restaurants dient u fatsoenlijk gekleed te zijn en in kerken en kloosters dient u zich te houden aan de kledingvoorschriften. Vrouwen dienen een rok of broek tot over de knie te dragen en de armen geheel te bedekken. Mannen dienen een lange broek te dragen en de armen in ieder geval tot de ellenbogen te bedekken.

Blank

Klimaat

Griekenland kan het beste bezocht worden in de lente, herfst, of de zomer. Grote delen van het land kennen een mediterraans klimaat, wat betekent dat de zomers vaak heet en droog zijn en de winters zacht en vochtig. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden, echter is de warmte dragelijk vanwege de lage luchtvochtigheid.

De groenste tijd is van maart t/m mei. In juni t/m september is het doorgaans het droogste en vanaf oktober t/m maart valt de meeste regen.

Meer informatie over de beste reistijd naar Griekenland vindt u op onze beste reistijd-pagina.

Ligging

Griekenland is 4 keer zo groot als Nederland en een groot deel van het land bestaat uit ca. 6000 eilanden, waarvan er slechts 227 bewoond zijn. Griekenland is het zuidelijkst gelegen land van de Balkan en wordt grotendeels omringd door zee. In het westen is de Ionische Zee te vinden, in het zuiden de Middellandse Zee en in het oosten de Egeïsche Zee en de zee van Marmara. Er zijn veel verschillende eilandengroepen, waarvan de Ionische Eilanden (met o.a. Corfu, Lefkas, Kefalonia & Zakynthos) en de Cycladen (o.a. Santorini, Paros & Mykonos) de bekendste zijn.

Het vaste land bestaat voor het grootste gedeelte uit bergen, met als hoogste top die van de Olympus (2.918 m). Het gebergte in het noordwesten wordt het Pindosgebergte genoemd.

Blank

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Griekenland dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort of identiteitsbewijs. Geadviseerd wordt een reisdocument met een minimale geldigheid van 2 maanden na uitreis.

Het Nederlandse (en Belgische) rijbewijs is geldig in Griekenland. Een internationaal rijbewijs is dus niet nodig.

Blank

Taal

De officiële taal is het Grieks. Naar zeggen werd de taal al vanaf de 15e eeuw voor Christus gesproken en daarmee is het een zeer oude taal. Het moderne Grieks wijkt overigens wel sterk af van het klassieke Grieks. Met Engels komt u op veel plekken ook uit de voeten.

Blank

Tijdverschil

In Griekenland is het, het gehele jaar door, 1 uur later dan in Nederland.

Veiligheid

Griekenland is een relatief veilig land. Echter kunnen er, net als andere grote steden, zakkenrollers actief zijn. Wees daarom te allen tijde alert op plekken waar veel mensen samenkomen.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Zelf rijden in Griekenland

Griekenland is een fantastische bestemming om zelf auto te rijden en wij verzorgen dan ook heel graag een comfortabele huurauto voor u bij één van de gerenommeerde autoverhuurbedrijven. De huurauto kan op- en afgeleverd worden op verschillende luchthavens. Drop-off kosten zijn altijd inbegrepen in onze reizen of worden expliciet gespecificeerd in de offerte.

Er wordt in Griekenland rechts gereden, net als in Nederland en het stuur zit dan ook aan de linkerzijde. De verkeersregels zijn in grote lijnen gelijk aan die in Nederland. Het dragen van een veiligheidsgordel is (zowel voor- áls achterin) verplicht en het gebruik van een mobiele telefoon is strafbaar. De Griekse politie controleert streng dus houdt u zich vooral aan de regels om hoge verkeersboetes (welke uiteraard geheel voor uw eigen rekening zijn) te voorkomen.

Een aantal snelwegen in Griekenland hebben een tolsysteem. U kunt hier cash, of met een creditkaart betalen.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2023 - Privé-reizen op maat