Logo bg white

Praktische informatie Italië

Betalen

In Italië is de Euro (€), net als in Nederland, de nationale munteenheid. Wij raden u aan om altijd wat cash geld mee te nemen. Mochten de geldautomaten het (tijdelijk) niet doen, dan heeft u in ieder geval geld op zak.

Pinnen

Veel winkels en restaurants bieden de mogelijkheid om contactloos met uw pinpas of telefoon te betalen. U kunt daarnaast in het hele land in de meeste grotere dorpen of steden gemakkelijk geld opnemen in de aanwezige pinautomaten (bancomat). U kunt bij deze automaten meestal 24 uur per dag, 7 dagen per week geld opnemen. Wel geldt vaak een limiet per dag. U betaalt in principe geen transactiekosten over het gepinde bedrag.

Creditcard

Op de meeste plekken in Italië kunt u ook met een creditcard betalen. De meest geaccepteerde creditcards zijn American Express, Visa, Mastercard en Diners Club. Vraagt u wel altijd van tevoren op een locatie of er met creditcard betaald kan worden. Houdt u er rekening mee dat u tegenwoordig vaak uw pincode zult moeten invoeren om met uw creditcard te betalen. Vergeet deze dus niet mee te nemen of onthoud deze goed! Hebben wij een huurauto voor u geregeld, dan is een creditcard vereist op naam van de hoofdbestuurder. Zorgt u dan ook zeker vol voldoende limiet zodat de borg hiermee gedekt kan worden.

Blank

Douanebepalingen

Er gelden geen afwijkende douanebepalingen voor Italië. U mag, net als in alle andere landen binnen de Europese Unie, geen drugs, wapens, beschermde dier- en plantsoorten en pornografie invoeren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belastingdienst.

Vervoer

Zelf rijden

Italië is een fantastische bestemming om zelf auto te rijden en wij verzorgen dan ook heel graag een comfortabele huurauto voor u bij één van de gerenommeerde autoverhuurbedrijven. De huurauto kan op- en afgeleverd worden op de een van de vele internationale luchthavens van Italië. Drop-off kosten zijn altijd inbegrepen in onze reizen of worden expliciet gespecificeerd in de offerte. Het is natuurlijk ook mogelijk om met uw eigen auto vanuit Nederland of België naar Italië af te reizen. Laat u ons deze wens weten? Dan passen we de reis hierop aan!

Verkeersregels

De verkeersregels zijn in grote lijnen gelijk aan die in Nederland en België. Het dragen van een veiligheidsgordel is (zowel voorin áls achterin) verplicht en het gebruik van een mobiele telefoon is strafbaar. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

Tolwegen

De meeste autosnelwegen in Italië werken met een tolsysteem. Het makkelijkst kunt u de tol met een creditcard betalen. Hiermee kunt u bij de tolpoorten aansluiten bij de loketten waar ‘carte’ staat aangegeven. Het is ook mogelijk om met contant geld te betalen, bij deze loketten staan vaak wel langere rijen. Hoeveel tol u betaalt hangt af van uw bestemming. Hoe langer u over de tolweg rijdt, hoe meer u betaalt.

Trein

Het is ook mogelijk om een deel van uw rondreis door Italië per trein af te leggen. Een groot deel van de Italiaanse steden is met elkaar verbonden door het hogesnelheidsnetwerk van Trenitalia. De hogesnelheidstreinen zijn modern, comfortabel en milieuvriendelijk waardoor het ook een zeer duurzame manier van reizen is. De trein is meestal ook de snelste optie. Zo reist u bijvoorbeeld in iets meer dan een uur van Rome naar Napels en in 2 uur en 15 minuten van Venetië naar Florence.

Blank

Duurzame keuzes

Door te reizen, kunnen we al het moois wat de wereld te bieden heeft verkennen en in ons opnemen. Om dit nu en in de toekomst te kunnen blijven doen, streven wij ernaar de komende jaren de positieve uitwerking van een reis te vergroten door steeds meer duurzame reisonderdelen aan te bieden. Dit zonder de kwaliteit en exclusiviteit uit het oog te verliezen die u van Tico Reizen gewend bent.

Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P's op het gebied van duurzaamheid (People, Planet en Profit) hoog in het vaandel hebben staan, laten wij extra opvallen in ons aanbod door middel van een wereldbolletje. Blank

In ons Italië-aanbod vindt u op dit moment de volgende duurzame keuzes terug:

Noord-Italië


Midden-Italië


Zuid-Italië


Meer informatie over onze inspanningen de Tico reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden vindt u op de pagina 'Duurzaam reizen'.

Blank

Ligging

Italië ligt in Zuid-Europa en telt ruim 62 miljoen inwoners. Het land grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het grootste deel van het vasteland is gelegen op het Apennijns Schiereiland en wordt omgeven door de Tyrreense, Middellandse, Ionische en Adriatische Zee. Door de langgerekte vorm wordt Italië ook wel ‘de laars’ genoemd. Het land is qua oppervlakte ruim zeven keer groter dan Nederland en naast het vasteland behoren ook Sicilië, Sardinië, Elba en een aantal kleinere eilanden tot Italië.

Klimaat

Italië heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en zachte winters. U kunt over het algemeen Italië het beste bezoeken van april tot en met juni in het voorjaar, en van september tot eind oktober in het najaar. In de zomermaanden kan in het zuiden van het land erg heet zijn, de temperatuur kan dan oplopen tot wel 40 graden.

Meer informatie over de beste reistijd voor Italië vindt u op onze beste reistijd-pagina.

Blank

Drinkwater

Over het algemeen is het kraanwater in Italië veilig en van goede kwaliteit. Het water kan wel een lichte chloorsmaak bevatten. Velen geven dan ook nog altijd de voorkeur aan flessen drinkwater, te koop in de supermarkt.

Blank

Elektriciteit

Italië heeft dezelfde netspanning als Nederland en België (230 volt) en er worden twee verschillende soorten stopcontacten gebruikt (type F en L). De stopcontacten van het type F komen het meest voor en hebben twee ronde gaten, net als in Nederland. Hier heeft u geen verloopstekker voor nodig. Stopcontacten van het type L hebben drie gaten op een rij. Hier heeft u wel een adapter of universele wereldstekker voor nodig.

Feestdagen

Italië is een vrij gelovig land en feestdagen zijn dan ook zeer belangrijk voor de Italianen. De meeste feestdagen hebben een katholieke oorsprong en sommige festiviteiten wijken af van de Nederlandse en Belgische feestdagen. Zo wordt kerst slechts een dag gevierd en vieren ze op 6 januari een soort van Sinterklaas (La Befana). Op officiële feestdagen geldt dat de meeste winkels gesloten zijn. Tijdens nationale feestdagen trekken de Italianen er zelf ook graag op uit wat kan resulteren in lange files.

Uiteraard kijken we samen met onze partner of de feestdagen uw reisprogramma zouden kunnen verstoren en proberen we dit zoveel mogelijk te omzeilen.

Blank

Fooien

Een fooi is in Italië bij restaurants vaak inbegrepen in de prijs. Hieronder een aantal tips m.b.t. het geven van fooi in Italië, gebaseerd op een gezelschap bestaande uit 2 personen. Deze bedragen zijn indicatief en geheel niet verplicht.

Restaurants

In de meeste gevallen zijn de servicekosten (van ongeveer 10%) al inbegrepen in de prijs. Op de bon kunt u dit terugvinden als ‘costi servizi', oftewel servicekosten. Het is niet gebruikelijk om aanvullend fooi te geven in restaurants. .

Gidsen

Gaat u een hele dag met een privé-gids op pad, dan kunt u denken aan een fooi van ca. € 30. Houd bij een halve dag rekening met ca. € 20.

Taxi of transfer

  • Reist u ter plekke met een taxi, dan kunt u het te betalen bedrag mooi afronden, net zoals u dat wellicht ook in een Nederlandse taxi zou doen.
  • Heeft Tico voor u een privé-transfer geregeld, dan kunt u een kleine fooi achterlaten. Gaat het om transport voor een halve dag, dan kunt u ca. € 10 aanhouden, voor een hele dag ca. € 20.

Gezondheid

Adviezen omtrent gezondheid wijzigen regelmatig en verschillen per persoon. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie over vaccinaties en overige gezondheidskwesties graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum en/of uw huisarts.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u goed verzekerd op reis gaat. Medische kosten in het buitenland worden in de meeste gevallen gedekt door uw (basis)zorgverzekering. Het bedrag dat dan echter gedekt wordt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen kunnen de kosten hoger uitvallen dan in Nederland. Het is dan ook belangrijk om u extra te verzekeren door middel van een aanvulling op uw basiszorgverzekering, of door een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Blank

Kleding

Italië is een land met doorgaans aangename temperaturen en het is te adviseren om luchtige kleding mee te nemen. Een trui, of vest is echter geen overbodige luxe voor de avonduren.

Mode is zeer belangrijk in de Italiaanse cultuur, en er wordt vaak sterk op andermans kleding gelet. Een Italiaan is over het algemeen stijlvol gekleed en draagt zeker geen korte broek, behalve als hij zelf op vakantie is. Kiest u voor een wat luxere lunch of diner, gaat u dan ook zeker smart-casual gekleed.


In kerken en andere religieuze gebouwen dient u zich te houden aan de kledingvoorschriften. Vrouwen dienen een rok of broek tot over de knie te dragen en de armen moeten geheel bedekt zijn. Mannen dienen een lange broek te dragen en de armen in ieder geval tot de ellebogen te bedekken.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Italië dient u in bezit te zijn van een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort of identiteitsbewijs. Geadviseerd wordt een reisdocument met een minimale geldigheid van 2 maanden na uitreis.

Het Nederlandse (en Belgische) rijbewijs is geldig in Italië. Een internationaal rijbewijs is dus niet nodig.

Blank

Taal

De officiële taal van Italië is het Italiaans. Deze taal wordt door ongeveer 59 miljoen mensen in Italië en ongeveer 68 miljoen mensen wereldwijd gesproken. Regionaal wordt door een deel van de bevolking nog een andere taal gesproken zoals Frans in het noordwesten, Duits in Zuid-Tirol en Grieks in Puglia (Apulië) en Calabrië.

Met Engels kunt u in Italië op veel plekken uit de voeten, en ook in het Frans of Spaans kunt u zich vaak verstaanbaar maken. Italianen waarderen het wel zeer als u probeert om een woordje Italiaans te spreken, en het loont dus om voor uw reis enkele basiswoorden te leren.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Blank

Veiligheid

Italië is een relatief veilig land. Echter kunnen er in de grote steden, net als andere grote Europese steden, zakkenrollers actief zijn. Wees daarom ten alle tijden alert op plekken waar veel mensen samenkomen.

Voor de meest up-to-date informatie m.b.t. de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Nederlandse Overheid, waarop u een algemeen reisadvies kunt vinden.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2023 - Privé-reizen op maat