Logo bg white

Praktische reisinformatie Myanmar

Hoeveel uur later is het in Myanmar en met welke valuta moet u betalen? Op deze pagina worden al uw vragen omtrent de praktische informatie over reizen in Myanmar beantwoord.

Ligging

Het mysterieuze tot de verbeelding sprekende Myanmar (voorheen Birma) is het grootste land van Zuidoost-Azië en heeft een oppervlakte van 678.500 km2. Het land is hiermee circa 20 keer groter dan Nederland en telt ruim 48 miljoen inwoners.

Sinds 2010 heet het land officieel ‘Republiek der Unie van Myanmar’. Myanmar grenst in het zuiden en zuidoosten aan Thailand, in het noordoosten aan Laos en China, en aan India en Bangladesh in het noordwesten. De gehele westzijde van Myanmar grenst aan de Golf van Bengalen en heeft prachtige witte stranden. Sinds eind 2005 is de hoofdstad van het land Naypyidaw, voorheen was het Rangoon (Yangon), vandaag de dag nog de grootste stad van het land en een ware metropool.

Tijdsverschil

In onze zomer is het in Myanmar 4,5 uur later dan in Nederland. In de Nederlandse winter bedraagt het tijdsverschil 5,5 uur.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Myanmar dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na uitreis. Daarnaast heeft u een visum nodig om het land binnen te komen. Aangezien er in Nederland geen ambassade van Myanmar aanwezig is (deze is gevestigd in Brussel), assisteert Tico u bij het verkrijgen van een zogenaamde E-visum. Bij aankomst op de luchthaven of bij de grensovergang laat u de uitgeprinte bevestiging zien. U krijgt dan een mooi stempel in uw paspoort, welkom in Myanmar!

Taal

Er zijn in Myanmar meer dan 100 verschillende etnische groeperingen, ieder met een eigen taal of dialect, tradities en cultuur. Het overgrote deel van de bevolking spreekt Birmees, de officiële voertaal in het land. Het Birmese schrift is voor ons niet te ontcijferen.

Daarnaast wordt in vele gebieden (weliswaar nog maar beperkt) Engels gesproken. Birma was natuurlijk vroeger een Britse kolonie. De jonge Birmezen leren Engels op school, vooral diegenen die in het toerisme willen gaan werken. In de meeste hotels en bij toeristische centra, wordt dan ook vaak Engels gesproken.

Klimaat

De beste reistijd voor een bezoek aan Myanmar is medio-oktober tot begin maart. In deze periode valt er weinig neerslag en het klimaat is mild en droog. In de hoger gelegen gebieden (waaronder het Inlemeer, Kalaw, Pindaya en Taunggyi) kan het in deze periode wel vrij fris zijn, zeker in de avond. De temperaturen kunnen dan dalen tot ca. 10-15 graden in de avond.

Politiek

De militaire junta van Myanmar is op 30 maart 2011 ontbonden. Officieel heeft de junta de macht overgedragen aan de regering onder leiding van president Thein Sein. In realiteit is dit echter niet het geval. De militairen hebben nog altijd veel macht. Mensenrechten worden helaas op grote schaal geschonden. Myanmar wordt gezien als één van de meest extreme dictaturen ter wereld. Het land kent duizenden politieke gevangenen. De nieuwe grondwet, én de verkiezingen van 2010 hebben grote veranderingen teweeg gebracht in het politieke landschap van Myanmar. De deuren voor bezoekers zijn verder geopend en de regelgeving omtrent het reizen door Myanmar is versoepeld. Een mogelijke democratie is echter nog zeer ver weg.

Praten over de nationale politiek is niet gebruikelijk. Het is dan ook verstandig geen politiek gevoelige onderwerpen aan te snijden. U brengt hiermee mensen in verlegenheid. Hetzelfde geldt in principe voor uw gids.

Valuta

De officiële munteenheid van Myanmar is de Kyat (afgekort met MMK). Er zijn biljetten van 10.000, 5.000, 1.000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5 Kyat.

De US dollar wordt overigens naast de Kyat op heel veel plaatsen geaccepteerd en kan worden beschouwd als de ‘tweede munt’ van het land. Het is echter verstandig om op straat en in winkeltjes met de lokale valuta te betalen. Uw dollars kunt u gebruiken in de hotels, of om entreegeld te betalen.

Betalingsmogelijkheden

Voorheen was het niet mogelijk om te pinnen en met creditcard te betalen. Momenteel kan men op steeds meer plekken met creditcard betalen en is het ook steeds vaker mogelijk om geld uit een pinautomaat te halen. Gezien deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat, is het is verstandig om op reis te gaan met wat extra Euro’s (of US dollars) in cash.

Wisselen

U kunt uw meegenomen Euro's en US dollars (let op dat u alleen schone, onbeschadigde biljetten meeneemt!) wisselen bij de verschillende wisselkantoren. Het wisselen van geld op de luchthavens van Yangon en Mandalay (bij aankomst) wordt afgeraden. U krijgt hier een zeer ongunstige koers. Uw gids kan u naar een goed wisselkantoor brengen om uw geld te wisselen.

Euro’s worden steeds vaker geaccepteerd, echter heeft u meer zekerheid wanneer US dollars meeneemt op reis. U krijgt de beste koers voor uw dollars in hoge coupures (biljetten van bv. US$ 50 en US$ 100), al is het ook verstandig om dollars in kleine coupures mee te nemen.

Vervoer

Tico Reizen organiseert prachtige reizen door Myanmar op individuele basis waarbij gebruik wordt gemaakt van een auto met chauffeur en Engelssprekende gids. Voor de lange afstanden wordt gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Toeristen zijn niet bevoegd om zelf te rijden in Myanmar. Maakt u lokaal gebruik van een taxi, spreek dan altijd een prijs af vóórdat u instapt. U kunt ook fietsen of brommers huren in Myanmar.

Blank

Elektriciteit

Over het algemeen is het voltage in Myanmar 220 Volt. In de meeste hotels kunt u waarschijnlijk met uw gewone (Europese) stekkers terecht. Het is echter verstandig een wereldstekker mee te nemen. Deze stekkers zijn o.a. te verkrijgen bij de ANWB.

Houdt u er rekening mee dat in Myanmar geregeld de stroom uitvalt, ook in hotels. De meeste (betere) hotels beschikken echter over eigen generators waardoor u waarschijnlijk weinig last zal hebben van deze ‘power-cuts’. Wel raden we u aan een zaklantaarn mee te nemen op reis.

Fotograferen in Myanmar

Myanmar is een adembenemend en uniek land en zal vele fotografen dan ook doen watertanden. Ondanks het feit dat de bevolking vaak vriendelijk naar u lacht en zeer bescheiden is, is het raadzaam altijd toestemming te vragen alvorens u een foto maakt. Vaak is men trots en wil men liever niet op de gevoelige plaat vastgelegd worden in oude werkkleding. Het fotograferen van sommige (overheids-) gebouwen of militairen is ten strengste verboden. Let u dan ook goed op wáár en wanneer u foto’s mag maken.

Veiligheid

Reizen in sommige landen of streken kan risico’s met zich meebrengen. Voor de meeste up-to-date informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico's verwijzen wij u graag door naar de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Adviezen hieromtrent wijzigen regelmatig. Wij verwijzen u voor specifieke en de meest up-to-date informatie dan ook graag door naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, GGD, Tropencentrum of uw huisarts.

Kleding

In principe kent Myanmar een warm en tropisch klimaat, zeker in de laaggelegen gebieden. Comfortabele kleding (bij voorkeur van katoen), is dan ook aan te bevelen in uw bagage. Blouses of shirts met lange mouwen zijn aanbevolen in de avonduren om u te beschermen tegen muggen. Indien u een bezoek brengt aan de noordelijke (en hoger gelegen) regio’s (bij o.a. het Inle meer en Mandalay), neemt u dan zeker een trui mee, zeker voor de avonduren wanneer het vrij fris kan worden. Bij het betreden van een tempel is een lange broek of rok en bedekte schouders (bij zowel de dames als de heren) vaak verplicht. Tevens dient u bij het betreden van een tempel altijd uw schoenen uit te doen. Te blote t-shirts, hemdjes of tops, korte broeken of gescheurde kleding worden in Myanmar niet op prijs gesteld.

Om de regelmatige regenbuien te trotseren, zeker indien u reist in de regentijd of overgangsperiodes, stopt u dan ook zeker een poncho en/of paraplu in uw reistas.

Eten & drinken

Verwacht in Myanmar zeker geen hoogstaande cuisine. Het Birmese voedsel is eenvoudig en doorgaans niet extreem pittig. De keuken kent invloeden uit de Chinese, Indiase en Thaise keukens. Traditionele maaltijden worden vrijwel altijd geserveerd met witte rijst of noedels en bestaan doorgaans uit 2 curries, wat vispasta en salades. De verschillende delen van het land (Zuid, Centraal en Noord) kennen weer ieder een eigen keuken. Het is dan ook erg leuk om tijdens uw reis de verschillen te leren kennen. Het water uit de kraan kunt u in Myanmar niet drinken. Er zijn overal (plastic) flessen drinkwater verkrijgbaar. Myanmar is een grotendeels boeddhistisch land; er is dan ook bijna overal bier te verkrijgen.

Fooien

Het geven van fooi is, zoals op iedere andere reisbestemming, niet verplicht. Het wordt echter wel ontzettend gewaardeerd wanneer u blijk geeft van uw waardering middels het geven van een kleine bijdrage aan uw chauffeur en gids, het kamermeisje, of degene die u koffer met veel zorg naar uw kamer draagt. Het is immers een aanvulling op het vaak karige salaris. U helpt met uw bijdrage vaak een hele Birmese familie!

Indicatie voor uw chauffeur: ongeveer $1-$2 per persoon, per dag.
Indicatie voor uw gids: ongeveer $3-$5 per persoon, per dag.

Religie

In Myanmar geldt vrijheid van godsdienst. Het overgrote deel (89%) van de bevolking is echter boeddhist. Het boeddhisme in Myanmar is een mix van van het traditionele boeddhisme, chistendom, de islam en het Hindoeïsme. Zoals in vele landen, is het verstandig u niet openlijk uit te laten over religie. Dit is een gevoelig onderwerp en wordt niet op prijs gesteld door de lokale bevolking.

Blank

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief vol reisinspiratie, verhalen en aanbiedingen

Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens.

© Tico Reizen 2024 - Privé-reizen op maat